Petitie tegen verzamelen locatiegegevens overhandigd aan Google

22-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Petitie tegen verzamelen locatiegegevens overhandigd aan Google

De Consumentenbond heeft een petitie tegen het opslaan van locatiegegevens door Google. De petitie is ruim 50.000 keer ondertekend.

Het overhandigen van de petitie is onderdeel van een bredere actie van zeven Europese consumentenorganisaties. Deze actie is opgezet nadat uit onderzoek van de de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet bleek dat Google locatiegegevens van Android-gebruikers verzameld zonder hier op de juiste wijze toestemming voor te vragen. Met hun actie protesteren de Europese consumentenorganisaties hiertegen.

Privacy-instellingen verbeteren

Google laat in een reactie weten de kritiek te gaan onderzoeken. “We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken. We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen", meldt het bedrijf aan de Consumentenbond.

De consumentenorganisaties hebben ook bij hun nationale privacytoezichthouders een klacht ingediend over de werkwijze van Google. Deze toezichthouders hebben deze klachten in behandeling genomen en werken hierbij samen. Google Ierland is vanaf 22 januari 2019 verantwoordelijk voor het verwerken van gegevens van Nederlandse gebruikers. De Ierse toezichthouder leidt vanaf deze datum daarom het onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht