Big Brother Awards uitgereikt aan KvK en minister Hugo de Jonge

23-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Big Brother Awards uitgereikt aan KvK en minister Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge van Verkeersveiligheid en Waterstaat en de Kamer van Koophandel (KvK) zijn de winnaars van de Big Brother Awards 2018. De awards werden op 22 januari door digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) overhandigd.

Voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards was ook de Belastingdienst genomineerd vanwege de wijze waarop zij ondernemers dwingen hun BSN-nummer te verspreiden door dit nummer als BTW-nummer te gebruiken. Dit maakt ondernemers kwetsbaarder voor identiteitsfraude. Daarnaast was Facebook genomineerd vanwege het Cambridge Analytica-schandaal en het misbruiken van telefoonnummers. De KvK wint de award met 39% van de stemmen van het Nederlandse publiek.

Expertprijs

Naast de Publieksprijs is ook de Big Brother Awards Expertprijs uitgereikt. Voor deze award waren naast minister De Jonge ook minister Hoekstra van Financiën genomineerd, aangezien de Belastingdienst inkomensgegevens van huurders verstrekt aan verhuurders. Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur was genomineerd omdat zij volgens BIT 'met haar gebrek aan regie de privacy van reizigers op het spel zet'. Kenter Jeugdhulp werd genomineerd voor het ondermaats beveiligen van gevoelige gegevens van hulpbehoefende jongeren, terwijl het bedrijf Teleperformance was genomineerd vanwege het registreren van 'toilettijd' van werknemers.

De nominaties voor de Expertprijs zijn beoordeeld door een panel van experts. Dit panel bestond uit:

  • Paula Sie van de Woonbond
  • Linda Vermeulen van vakbond FNV
  • Carline van Breugel van studentenvakbond LSVb
  • Mitchell Esajas van New Urban Collective
  • Walter Etty van reizigersvereniging ROVER
  • dr. Jurenne Hooi, gespecialiseerd in armoedevraagstukken en psychiatrische hulpverlening
  • Wim Jongejan, voormalig huisarts en kritisch publicist gespecialiseerd in zorg-ict

Felipe Rodriguez Award

Tot slot werd de Felipe Rodriguez Award uitgereikt aan een voorvechter van online privacy. Deze award is gewonnen door Kirsten Fiedler van de European Digital Rights (EDRi), dat op Europees niveau lobbyt voor online privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting. BoF stelt dat EDRi dankzij Fiedlers inzet is uitgegroeid tot een invloedrijke organisatie met negendertig aangesloten burgerrechtenorganisaties.

Hans de Zwart, directeur van BoF: “De spelregels voor Nederlandse internetters worden steeds vaker in Europa gemaakt. Het is daarom essentieel dat er een organisatie is die in Brussel de belangen van burgers behartigt, één waar beleidsmakers niet omheen kunnen. Dankzij Fiedler is EDRi die organisatie geworden. Ook in Nederland profiteren we hier elke dag van.”

Terug naar nieuws overzicht