Detron is toegetreden als lid van de internationale tape storage Council

24-01-2019 | door: Witold Kepinski

Detron is toegetreden als lid van de internationale tape storage Council

De Tape Storage Council, opgericht in 2012, is een internationaal samenwerkende industriegroep die zich inzet op het zichtbaar maken en stimuleren van de huidige trends, gebruiksmogelijkheden en technologische innovaties binnen de tape-opslagsector. Dit meldt Harold Koenders, lifecycle management en IoT specialist bij Detron.

Koenders: "Er is veel verandert de laatste jaren. Feitelijk gebruiken we alleen nog dezelfde naam om het platform te duiden en is het volledig geëvolueerde tapemateriaal in een vergelijkbare cartridge te vinden. Maar voor de rest is eigenlijk alles veranderd. Rekenden we in het verleden nog in GB's, is dat nu al gauw vele TB's. 6TB voor generatie 7 en 12,8TB voor een LTO8, uiteraard niet-gecomprimeerd. Gecomprimeerd tellen we 30TB op een cartridge. Met de eerste generatie LTO-tapes schreven we een totaal van 384 tracks, terwijl we op de voorlaatste generatie 7 een slordige 3.584 tracks konden gebruiken. Het tape grondstofmateriaal Metal Particle (MP) werd vervangen door Barium Ferriet, dus oxidatie van het oude metaal behoort tot de verleden tijd. De signaal-ruis verhouding verbeterde enorm, bit-rot en drop-outs komen niet meer voor. De life-cycle van deze nieuwe tape cartridges staat dan ook voor ruim 30 jaar veilig bewaren."

LTFS

Toegang, vindbaarheid en het terughalen van data van tape was tot LTO 4 lastig en vooral traag. Totdat in 2013 IBM een voor tapestorage nieuw bestandsysteem ontwikkelde, genaamd LTFS (=Long Term File System). Koenders: "Net zoals NTFS en FAT32 is LTFS een bestandsysteem wat betekent dat besturingssystemen direct toegang krijgen tot bestanden en dat weergave in een bestandbeheerder mogelijk wordt. Met LTFS kunnen bestanden op “fileniveau” worden genoteerd, zoals dit ook op een USB-stick gebeurt. Volgens ontwikkelaar IBM is 330TB aan opslag op een enkele cartridge mogelijk. LTFS maakt tevens samenwerking met andere efficiënte storageplatformen mogelijk. Tapestorage is een ideale landingsplaats voor data voortkomend uit object storage. Tape en diskarrays kunnen binnen deze uitgebalanceerde omgevingen “uit” worden gezet en razendsnel worden opgestart indien deze nodig zijn. Dit brengt de dataeigenaar een forse kostenbesparing op de energierekening omdat de units geen stroom en koeling gebruiken. En met de invoering van de nieuwe regels voor energie-investeringsaftrek (EIA) worden investeringen in energiezuinige informatietechnologie gestimuleerd dus is er voordeel van meerdere zijden te behalen."

Storage

Koenders: "Detron heeft veel kennis op het gebied van tape storage. Niet voor niets is Detron al decennia de officiële global repair- en servicepartner voor IBM tape storage. Behalve tape drives, tape libraries en legacy server omgevingen repareert Detron ook onze oudgedienden. Een paar voorbeelden zijn de PDP-11 (PDP: (Programmable Data Processor), VAX/VMS, HP 9000 en diverse Sun-Oracle Sparc en IBM servers. Sommigeplatformen zijn al meer dan 30 jaar in gebruik. Zo onderhoudt Detron PDP-11 oplossingen en Alpha VMS-platformen en zijn na een bezoek aan de lifecycle en repair afdeling “beter dan nieuw”."

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage, data