Dell EMC PowerEdge R6415-servers maken fundamenteel onderzoek mogelijk bij Nikhef

24-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Dell EMC PowerEdge R6415-servers maken fundamenteel onderzoek mogelijk bij Nikhef

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef breidt zijm datacenter uit met Dell EMC PowerEdge R6415-servers, die worden aangedreven door een AMD EYPC-processor. De servers worden ingezet om snellere analyses en meer fundamenteel onderzoek mogelijk te maken.

Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en vijf Nederlandse universiteiten: de Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam. Het instituut doet onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd. De 175 wetenschappers van Nikhef werken aan grote internationale experimenten, zoals de deeltjesversneller op CERN, de ‘Large Hadron Collider’. Deze projecten genereren enorme hoeveelheden ruwe data. De efficiënte verwerking en analyse van deze datastroom vereist enorme rekenkracht.

De grote natuurkundige vragen van onze tijd

De medewerkers van Nikhef - theoretische en experimentele wetenschappers, engineers en instrumentmakers - zoeken antwoorden op de grote natuurkundige vragen van onze tijd. Op deze manier draagt het instituut bij aan de realisatie van technologieën en instrumenten voor de experimenten van morgen en de maatschappelijke toepassingen van overmorgen. Deeltjesfysica was bijvoorbeeld van belang voor de ontwikkeling van het internet, GPS- navigatie, geavanceerde sensortechnologie en medische beeldvormingstechnieken.

Tristan Suerink, ICT-architect bij Nikhef: "De datastromen die onze projecten genereren zijn enorm en zullen de komende jaren blijven groeien, in volume en complexiteit. Analyse en begrip van deze Petabytes aan data stellen zeer hoge eisen aan de rekencapaciteit van ons datacenter. In onze activiteiten is de beschikbaarheid van rekenkracht een cruciale factor. Het is een continue uitdaging om de CPU en het systeemontwerp van de servers in ons datacenter te optimaliseren. Daarom zoeken we steeds naar de meest efficiënte rekenkracht met de beste verhouding van performance en budget. Het innovatieve ontwerp van de Dell EMC PowerEdge R6415-servers met AMD EPYC-processor sluit goed aan bij onze behoeften. De combinatie van de krachtige AMD EYPC-processoren en de no-nonsense support van Dell EMC biedt de pure rekenkracht die onze wetenschappers verwachten. Op die manier kunnen we onze internationale positie verder versterken."

Bewuste kieuze voor single socket

Nikhef is pionier op het gebied van de optimalisatie van datacenters en rekenkracht. De organisatie heeft ruime datacenterkennis en -ervaring. Dell EMC bood Nikhef in een vroeg stadium toegang tot een demo-unit om de nieuwe servers uitvoerig te testen en stroomlijnen. Een single socket server met de EYPC-architectuur en 32 cores bood de beste prijs/prestatieverhouding. De keuze voor single socket waarborgt dat alle rekencapaciteit van de servers ook daadwerkelijk voor data-analyses beschikbaar is. Deze aanpak is tot 20 procent efficiënter dan dual socket systemen. Suerink: “Meer effectieve rekenkracht betekent dat de wetenschappers sneller kunnen analyseren en uiteindelijk meer onderzoek kunnen doen.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters