Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2019

EMEA loopt voort met digitale transformatie

EMEA loopt voort met digitale transformatie image

IT-optimalisatie is voor 72% van de bedrijven wereldwijd de belangrijke doelstelling van hun digitale transformatieprojecten. Ook procesoptimalisatie (58%) en het realiseren van een hogere productiviteit van medewerkers (53%) is een veelgenoemde doelstelling. Ten opzichte van begin 2018 is het verkrijgen van concurrentievoordeel uit de top 3 verdwenen. De EMEA-regio loopt ten opzichte van de rest van de wereld voor met de inzet van digitale transformatie.

Dit blijkt uit State of Application Services rapport van F5 Networks. In dit onderzoek kijkt F5 hoe bedrijven digitale transformatie inzetten voor applicatie-ontwikkeling en bedrijfsvoering. EMEA loopt iets voor op andere regio’s: 75 procent van de bedrijven hier zegt stappen te zetten om deze doelen te bereiken, tegenover 68 procent van bedrijven elders in de wereld. Bedrijven in EMEA zijn ook meer gericht op mobiele applicaties (40 procent tegenover 36), en 41 procent stelt te kijken naar nieuwe applicatie-architecturen als containers en microservices, dit is een vergelijkbaar percentage als vorig jaar.

Public clouds hebben de grootste strategische impact

De top trends die strategische impact hebben op EMEA-bedrijven in de komende twee tot vijf jaar zijn de ontwikkeling van public clouds (48 procent), software-defined networking (47 procent) en real-time analyse van bedreigingen (43 procent). Opvallend is dat Big Data analytics de top drie niet haalde in EMEA, terwijl dat in het Amerikaanse continent en de Asia-Pacific regio wel het geval was. Volgens de onderzoekers speelt mogelijk GDPR hierbij een rol, waardoor bedrijven terughoudender zijn in het gebruik van data.

Beveiliging blijft een heet hangijzer bij de inzet van met name publieke clouds. De belangrijkste zorg is al jarenlang het omgaan met bestaande en nieuwe dreigingen. 40% van de respondenten noemt dit jaar security als zorgenpunt, ten opzichte van 39% in 2018. Daarnaast zijn bedrijven bezorgd over het navolgen van wetgeving (31 procent) en het toepassen van een consistent security-beleid over alle applicaties heen (30 procent).

Digital first

Het merendeel van de bedrijven in onze regio (62 procent) houdt er een digital first mindset op na. In andere regio’s is dat slechts 51 procent. Bijna de helft van de EMEA-bedrijven (46 procent) rapporteert dan ook positieve veranderingen in hoe apps worden ontwikkeld, waaronder vaker een nieuwe release.

De inzet van DevOps hierbij is inmiddels gegroeid van de verkenningsfase naar een invloedrijke toevoeging aan de bedrijfsprocessen. Zo’n tweederde van de EMEA-bedrijven maakt waar mogelijk gebruik van automatische processen en aansturing in de IT-systemen. Hierdoor vallen ook steeds meer interne silo’s omver en ontstaan cross-functionele teams.

EMEA’s populairste automation tools zijn Cisco (52 procent), VMware (53 procent), OpenStack (33 procent) en een mix van open source oplossing (27 procent). Daarnaast groeien DevOps initiatieven als Jenkins (21 procent) en GitHub Enterprise (16 procent) in populariteit. Gekeken naar overkoepelende automation en orchestration tools domineren Python Scripts (59 procent), Ansible (52 procent), Puppet (27 procent) en GitHub Enterprise (27 procent) in EMEA.

Applicatieservices

De meestgebruikte applicatieservices in EMEA zijn netwerk firewalls (89 procent), identity en access management via SSL VPN (87 procent), anti-virus (87 procent), IPS/IDS security (76 procent) en identity en access management middels applicatie access controls (74 procent).

Hoewel wereldwijd de nadruk ligt op security, geeft EMEA meer aandacht aan beschikbaarheid dan andere regio’s (25 tegenover 20 procent). We maken ons hier minder zorgen om performance en mobiliteit.

Security meshes

Naast IoT gateways, DNSSEC, HTTP/2 gateways en SDN gateways staat voor het eerst service meshes in de lijst met belangrijkste applicatieservices. Het rapport suggereert dat dit aangeeft hoe technologie-keuzes meer gestuurd worden door de inzet van moderne app-architecturen, cloud-omgevingen en containers.

“Multi-cloud heeft zich ontwikkeld van experiment naar een uitgebreide strategie voor innovatie. In de florerende applicatie-economie spelen applicatieservices een sleutelrol in het sturen van digitale transformatie en bedrijfssuccessen”, aldus Vincent Lavergne, RVP Systems Engineering bij F5 Networks.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!