Tech ecosysteem in Israël gaat van startup naar scale-up niveau

28-01-2019 | door: Witold Kepinski

Tech ecosysteem in Israël gaat van startup naar scale-up niveau

Israëlische hi-tech startups hebben meer en meer organische middelen, zoals kapitaal en mensen, om op te schalen naar mondiale markten, onder andere via een snelle exit naar internationale bedrijven door fusies en overnames (M & A). Deze trend zal resulteren in de groei van grote multinationale bedrijven in eigen land en zal in de toekomst de kern worden van de economische groei van het land, aldus GlobalData.

Israël is een van de dominante leiders in de tech business door zijn innovatievermogen door de jaren heen. Het land heeft 95 bedrijven die genoteerd staan op de Nasdaq Stock Exchange. De tech business speelt zich af in Tel Aviv en omgeving, ook wel lokaal het New York aan de Middellandse Zee genoemd.

Scale-up

Archi Dasgupta, Disruptive Tech Analyst bij GlobalData, zegt: "Het land krijgt vaak kritiek voor het bouwen van startups die zonder een duidelijke strategische richting vaak tot mislukkingen leiden. Bijna 1.000 startups in verschillende industrieën worden naar schatting elk jaar in het land uit de grond gestampt, waarvan de meerderheid zonder veel succes een einde vindt. Vandaar de brandende vraag: Kan Israël zijn identiteit veranderen van een startup-natie naar een opgroeiende (scale-up) natie?"

Een analyse van de Disruptor Database van GlobalData onthult een aantal interessante veranderingen in de innovatieve reis van het hi-tech ecosysteem van Israël. Het aantal startups dat koos voor een fusie of overname is in 2015-2018 met 16% gedaald tot iets meer dan 50. Ze liezen vaker voor autonome groei naar een scale-up niveau.

Durfkapitaal

Daarnaast noteerde GlobalData steeds meer 10 tot 20 miljoen dollar durfkapitaalfinancieringsronden bij startups (over het algemeen beschouwd als scale-up rondes die wijzen op een volwassen ecosysteem). In 2018 was er een groei van 18% ten opzichte van 2015.

De huidige trends wijzen erop dat Israëlische ondernemers ambitieus zijn om hun bedrijf op te bouwen in hun eigen land, terwijl investeerders meer en meer vertrouwen hebben in het inzetten van hun geld op groeiende Israëlische startups.

Multinationals

Dasgupta voegt hieraan toe: "Het ontwerpen en uitbvouwen van veelbelovende strategieën zal vanaf nu zal cruciaal zijn voor het land om het scale-up niveau te bereiken. Israëlische startups die partnerschappen aangaan met multinationale bedrijven (MNC's), kunnen bijvoorbeeld een goed begin zijn om hulp te krijgen in de landen die op zoek zijn naar uitbreiding. Momenteel zijn er meer dan 250 multinationals, waaronder grote namen zoals Google, Apple en Facebook, actief in Israël. "

Terwijl het ecosysteem blijft groeien, zal Israël een scale-up status bereiken en blijft het de magneet voor startups, wat als waarde voor de economie wordt beschouwd.

Talent

Dasgupta concludeert: "Onder het naadloze potentieel zijn echter enkele uitdagingen voor de hightechindustrie van deze natie. De belangrijkste komt in de vorm van talenttekorten omdat de vraag het dubbele is van het aantal geschoolde werknemers. Snelle acties om de pool van bekwaam personeel te verbreden, zoals het lanceren van programmeercampagnes om geschoolde arbeiders naar de markt te lokken en talent uit het buitenland te werven, kan Israël helpen de groei te ondersteunen en de status van een opgroeiende natie te bereiken."

Terug naar nieuws overzicht
Software