Witold Kepinski - 30 januari 2019

Apple boekt minder omzet en winst

Apple boekt minder omzet en winst image

Apple heeft de financiële resultaten bekendgemaakt voor het fiscale eerste kwartaal 2019 eindigend op 29 december 2018. De onderneming boekte een kwartaalomzet van 84,3 miljard dollar, een daling van 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, en de kwartaalwinst per verwaterd aandeel van 4,18 dollar, een stijging van 7,5 procent. De nettowinst daalde met 100 miljoen dolllar naar ruim 19,96 miljard dollar. Internationale verkopen waren goed voor 62 procent van de omzet van het kwartaal.

De omzet van iPhone daalde met 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl de totale omzet van alle andere producten en services met 19 procent groeide. De omzet van services bereikte een recordhoogte van 10,9 miljard dollar, een stijging van 19 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De inkomsten van Mac en Wearables, Home en Accessories bereikten ook de hoogste cijfers ooit, met respectievelijk een groei van 9 procent en 33 procent, en de omzet van de iPad groeide met 17 procent.

Tim Cook, CEO van Apple, vindt het jammer om de omzetdoelstellingen te missen maar is positief op lange termijn. "Onze actieve installed base van apparaten bereikte een recordhoogte van 1,4 miljard in het eerste kwartaal en groeide in elk van onze geografische segmenten. Dat is een groot bewijs van de tevredenheid en loyaliteit van onze klanten, en het drijft onze services-activiteiten naar nieuwe records dankzij ons grote en snelgroeiende ecosysteem."

"We hebben in het decemberkwartaal een zeer sterke operationele cashflow van 26,7 miljard dolalr gegenereerd", zegt Luca Maestri, financieel directeur van Apple. "We hebben tijdens het kwartaal meer dan 13 miljard dollar aan onze beleggers teruggegeven via dividenden en inkoop van eigen aandelen. Ons nettokasbalans bedroeg aan het einde van het kwartaal 130 miljard dollar en we blijven ons richten op een netto cashneutrale positie in de tijd."

Apple biedt de volgende richtlijnen voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2019:

omzet tussen 55 miljard en 59 miljard dollar

bruto marge tussen 37 procent en 38 procent

bedrijfskosten tussen 8,5 miljard en 8,6 miljard dollar

andere inkomsten / (kosten) van 300 miljoen dollar

belastingtarief van ongeveer 17 procent

China

Apple waarschuwde eerder dit jaar dat het voor het eerst in meer dan tien jaar zijn verwachte resultaten niet zal waarmaken. Het wijst daarvoor naar de vertraging in de Chinese economie, waarbij minder iPhones zijn gekocht.

Door: Witold Kepinski

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!