2019 wordt een nieuw jaar van groei voor IT-distributie

05-02-2019 | door: Witold Kepinski

2019 wordt een nieuw jaar van groei voor IT-distributie

Na een sterke 12 maanden in 2018, voorspellen experts een verdere groei kanaal voor 2019 dankzij de digitale transformatie en de vierde industriële revolutie. Er zijn dus veel nieuwe kansen, hoewel op macro-economisch niveau een tegenwind kan ontstaan, waaronder de Brexit onvermijdelijk een impact zal hebben. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau CONTEXT.

Het rapport 'Technology and Channel Predictions 2019'  brengt inzichten van leiders van channelcentrische bedrijven en CONTEXT-experts samen om de grootste problemen en trends te onthullen waarmee EMEA-technologiebedrijven het komende jaar worden geconfronteerd, inclusief landoverzichten van enkele van de belangrijkste economieën in de regio.

Brexit rampenplan

De voorbije 12 maanden vertoonden een jaar-op-jaargroei van 6,7% in de distributie, die van kwartaal tot kwartaal steeg tot 9,1% in Q4 2018. De groei zal echter in Q2 2019 vertragen en een groei van 3-6% bereiken. dankzij de voorspellingen van de OESO van de verminderde vraag in de EU-economieën en de impact van de Brexit.

CONTEXT dringt er bij kanaalspelers op aan ervoor te zorgen dat ze rampenplannen en voldoende voorraad hebben in het geval van een no-deal Brexit, en dat ze budgetten om eventuele tijdelijke omzetdalingen te dekken die veroorzaakt zijn door sociale onrust zoals de protesten van de Franse burgers in gele hestjes.

Prijsdruk

Hoewel veel distributeurs zich in 2018 op organische groei hebben kunnen concentreren, is er sprake van marktconsolidering en deze zou in 2019 kunnen toenemen, onder meer als gevolg van de prijsdruk van e-tailers aldus CONTEXT.

Cloud en Hyperconverged

Digitale transformatie biedt dit kanaal echter een geweldige kans om dit jaar groei en differentiatie aan te sturen. Degenen die slagen, zullen voldoen aan de groeiende vraag naar veilige oplossingen, hybride cloud en hypergeconvergeerde infrastructuur, terwijl ze hun eigen waardeproposities ontwikkelen om zich aan te passen aan nieuwe consumptiemodellen zo meldt CONTEXT. De Vierde Industriële Revolutie zal ook blijvende groeimogelijkheden bieden op gebieden zoals AI, IoT, 3D-printing en autonome voertuigen (e-mobiliteit).

Italië groeide in 2018 meer dan enige andere Europese regio en het is te hopen dat de prestaties dit jaar vergelijkbaar zullen zijn. Duitsland sloot 2018 met een solide +3,1% panelomzetgroei en we verwachten dat de IT-distributie in 2019 met hetzelfde bedrag zal groeien. Hoewel het VK vorig jaar een indrukwekkende groei van 8,7% op jaarbasis noteerd , kan de Brexit dat cijfer verlagen voor 2019.

Vierde Industriële Revolutie 

"Brexit maakt nauwkeurige voorspellingen over de prestaties van het Verenigd Koninkrijk uiterst moeilijk, hoewel alle Europese markten dit jaar waarschijnlijk een positieve kanaalgroei zullen blijven vertonen, ook al komen sommige - zoals Frankrijk, Spanje en het VK - niet helemaal overeen met hun sterke 2018-nummers, " zei Nick Westcott, UK & Ireland Country Manager bij CONTEXT. "Echter, voor distributeurs die ambitieus en behendig genoeg zijn om de digitale transformatievereisten van hun partners en klanten te ondersteunen, is er winst te behalen in cloud, hyperconvergentie, cyberveiligheid en oplossingen die de belofte van de Vierde Industriële Revolutie waarmaken."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware