IBM belicht trends in de voedselvoorzieningsketen

12-02-2019 | door: Redactie

IBM belicht trends in de voedselvoorzieningsketen

In de komende vijf jaar zal de wereldbevolking voor het eerst de acht miljard overschrijden. Onze complexe voedselketen – die al onder druk staat door de klimaatverandering en een eindige watervoorziening – zal alleen nog maar verder op de proef worden gesteld. Om aan de behoeften van deze dichtbevolkte toekomst te kunnen voldoen, hebben we nieuwe technologie en apparatuur nodig, wetenschappelijke doorbraken en compleet nieuwe zienswijzen op voedselveiligheid en -zekerheid. Dit meldt IBM op zijn Think conferentie in San Francisco.

IBM-onderzoekers over de hele wereld werken al aan oplossingen voor elk stadium van de voedselketen. Zij willen hiermee boeren helpen om de opbrengst te maximaliseren en ontwikkelen manieren om de afvalepidemie te beteugelen, die 45 procent van onze voedselvoorziening vernietigt. Onze wetenschappers trachten een vangnet te ontwikkelen om ziekteverwekkers en verontreinigende stoffen te onderscheppen voordat ze mensen ziek maken. Ze bedenken ook manieren om plastic uit onze stortplaatsen en oceanen te weren.

Later deze week zullen IBM wetenschappers achter de 5 op 5 van dit jaar zich voorstellen op een Science Slam op IBM’s grootste klantenevenement van het jaar: Think 2019 in San Francisco. Volg het live op woensdag 13 februari van 10 tot 11 u. ‘s morgens Pacific tijd, of bekijk de replay hier. Science Slams stellen onze onderzoekers in staat om het belang van hun werk in een zeer korte tijd – ongeveer vijf minuten – duidelijk te maken aan een breed publiek.

Een overzicht van de voorspellingen die de wetenschappers van IBM dit jaar zullen uiteenzetten.

Van zaadje … Twinningdigital twins in de landbouw zullen helpen om een groeiende wereldbevolking te voeden met minder middelen 

Hoe kan een boer die nog nooit een voet in een bank heeft gezet toch een krediet krijgen? Door alle facetten van de landbouw te digitaliseren en te verzamelen, van de bodemkwaliteit over de vaardigheden van de tractorbestuurder tot de prijs van de meloen op de markt. Dat noemen we Digital Twinning. Tussen nu en vijf jaar kunnen we, met behulp van AI, deze gegevens gebruiken om gewasopbrengsten nauwkeurig te voorspellen. Daarmee beschikken banken en financiële instellingen dan weer over de gegevens die ze nodig hebben om kredieten te verstrekken en boeren zo te helpen uitbreiden. Misschien groeit er dan toch geld aan de bomen ...

Tot oogst …Spoiler alert: blockchain zal verdere voedselverspilling voorkomen

Tussen nu en vijf jaar zullen we veel van de dure onbekende factoren in de voedselvoorzieningsketen elimineren. Van boer tot kruidenier, iedereen die bij de keten betrokken is, zal precies weten hoeveel hij moet planten, bestellen en verzenden. Het voedselverlies zal sterk afnemen, en de producten die in het winkelkarretje van de consument belanden zullen verser zijn wanneer we de krachten van blokketentechnologie, IoT-apparaten en AI-algoritmen bundelen.

Naar de plank …Eigen kweek: het microbioom in kaart brengen zal ons beschermen tegen slechte bacteriën

Tussen nu en vijf jaar beschikken voedselveiligheidsinspecteurs over de hele wereld over een nieuwe superkracht: zij zullen miljoenen microben kunnen inzetten om ons voedsel te beschermen. Deze microben, waarvan sommige gezond zijn voor de mens, andere niet, worden geregeld toegevoegd aan voedingsmiddelen op boerderijen, in fabrieken en in supermarkten. Dankzij een nieuwe techniek waarmee we hun genetische samenstelling op een rendabele manier zullen kunnen analyseren, zullen microben ons precies vertellen hoe veilig het voedsel is dat we eten. 

Tot op tafel … Keukendetectives: AI-sensoren zullen thuis ziekteverwekkers in voedsel detecteren

Tussen nu en vijf jaar zullen de boeren, voedselverwerkers en levensmiddelenwinkels in deze wereld, samen met miljarden huiskoks, moeiteloos gevaarlijke stoffen in hun voedsel kunnen opsporen. Het enige wat ze nodig hebben is een mobiele telefoon of een aanrecht met AI-sensoren. Onderzoekers van IBM creëren momenteel krachtige, draagbare AI-sensoren die ziekteverwekkers in voedingswaren kunnen detecteren, waar en wanneer ook. Deze mobiele bacteriënsensoren korten de snelheid van een ziektekiemtest drastisch in van een paar dagen tot enkele luttele seconden. Zo zullen mensen over de hele voedselketen schadelijke E. coli- of Salmonellabacteriën kunnen ontdekken voordat ze slachtoffers maken.

Naar het afval ... Plastic surgery: een radicaal nieuw recyclingproces zal oud plastic nieuw leven inblazen

Tussen nu en vijf jaar zal afvalverwijdering en de productie van nieuwe kunststoffen er volledig anders uitzien. Alles – van melkkartons tot koekjesverpakkingen, boodschappentassen en neteldoek – zal recycleerbaar zijn, en polyesterfabrikanten zullen in staat zijn om iets nuttigs te maken van afval. Deze overgang wordt aangedreven door innovaties zoals VolCatize, een katalytisch chemisch proces dat bepaalde kunststoffen (de zogenaamde polyesters) omzet in een stof die meteen kan worden aangevoerd naar plasticproductiemachines om er nieuwe producten van te maken.

Terug naar nieuws overzicht