Europese mkb-bedrijven steeds vaker slachtoffer van cybercrime
12-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europese mkb-bedrijven steeds vaker slachtoffer van cybercrime

Europese mkb-bedrijven hebben meer te lijden onder ransomwareaanvallen in vergelijking met bedrijven wereldwijd. Europese managed service providers (MSP's) meldden een hoger percentage ransomwareaanvallen op hun klanten dan waar ook ter wereld.

Dit blijkt uit het Europese ‘State of the Channel Ransomware Report 2018’ van Datto. Hoewel hackers zich nu met name richten op bancaire trojans, cryptomining en andere, steeds geavanceerder nieuwe aanvallen, is ransomware nog altijd de grootste bedreiging voor bedrijven. Hackers gaan steeds slimmer te werk door vaker aanvallen uit te voeren, maar per aanval minder losgeld te eisen.

Ransomware blijft een enorme bedreiging voor het mkb

Over de periode vanaf het tweede kwartaal van 2016 tot en met het tweede kwartaal van 2018 meldde 84 procent van de Europese MSP’s dat hun klanten slachtoffer zijn geweest van ransomwareaanvallen.

datto-state-of-the-channel-ransomware-report-2018-1.png

Wereldwijd versus Europa

In het wereldwijde ransomwarerapport komt naar voren dat slechts één op de vier ransomwareaanvallen bij de autoriteiten wordt gemeld. Uit het Europese rapport blijkt dat dit aantal in Europa nog lager is: slechts zestien procent. In de eerste helft van 2018 meldde een verontrustende 42 procent van de MSP's dat klanten op één dag met meerdere aanvallen te maken kregen. Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2017 en fors hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 35 procent.

datto-state-of-the-channel-ransomware-report-2018-2.png

Kosten downtime hoger dan gevraagd losgeld

De hoogte van het geëiste losgeldbedrag en de totale kosten van downtime als gevolg van ransomwareaanvallen vielen beide lager uit in 2018 dan het jaar ervoor. MSP’s meldden dat gemiddeld ongeveer 2.293 euro als losgeld van mkb-bedrijven wordt geëist, terwijl de kosten van downtime in verband met een ransomwareaanval gemiddeld uitkomen op 29.294 euro. Dit overstijgt het wereldwijde gemiddelde, waarbij de kosten van downtime tien keer zo hoog zijn dan het gemiddelde gevraagde losgeld.

Mkb-bedrijven tastten in 2018 nog steeds in het duister als het gaat om de frequentie en ernst van ransomwareaanvallen. Bijna 86 procent van de MSP's gaf in 2018 aan "zeer bezorgd" te zijn. Toch geeft slechts 24 procent ervan aan dat hun mkb-klanten daar hetzelfde over denken.

Rapport

Het volledige Europese State of the Channel Ransomware Rapport 2018 van Datto is hier te downloaden.

Terug naar nieuws overzicht
Security