Witold Kepinski - 14 februari 2019

Tableau Ask Data analyseert gegevens via Natural Language Processing

Tableau lanceert Ask Data om data te analyseren door middel van Natural Language Processing (NLP)

De NLP-gebaseerde oplossing Ask Datais nu beschikbaar voor gebruikers van Tableau’s data-analyticsplatform. Hiermee kunnen klanten simpelweg een vraag typen die door Tableau wordt beantwoord met een interactieve datavisualisatie. De klant kan vervolgens, ongeacht zijn of haar vaardigheidsniveau en zonder iets te hoeven installeren of programmeren, de data verder verkennen, de vraag aanscherpen en dieper op de details ingaan.

De technologie van Ask Data, waarvoor een patent is aangevraagd, maakt het eenvoudiger om data te onderzoeken en analytische inzichten te verkrijgen. Ask Data maakt gebruik van NLP op basis krachtige algoritmes om databronnen automatisch te profileren en indexeren. Daarbij wordt statistische kennis gecombineerd met kennis uit de praktijk. Zo wordt er zowel gekeken naar de kennis van de databron, als het historische gedrag van de gebruiker. Ook worden er diverse synoniemen en opties meegenomen.

Ask Data is beschikbaar als onderdeel van de nieuwste release van Tableau, Tableau 2019.1, die ook vandaag is gelanceerd. Deze release biedt tevens nieuwe mogelijkheden zoals Google Ad-connector en Exporteren naar PowerPoint.

Behalve Tableau 2019.1 wordt vandaag ook Tableau Data Management gelanceerd. Deze nieuwe abonnementsoptie bevat onder andere Tableau Prep Conductor om klanten te helpen hun data beter te beheren en er zo voor te zorgen dat er binnen de volledige organisatie vertrouwde en actuele data worden gebruikt om beslissingen te maken zo meldt de leverancier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!