IBM Q Network trekt meer Quantum Computing partners aan

14-02-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IBM Q Network trekt meer Quantum Computing partners aan

Sinds de lancering van het IBM Q Network initiatief in 2017 werkt IBM Research samen met meer dan 40 Fortune 500-bedrijven, academische instellingen, onderzoekslaboratoria en startups over de hele wereld aan geavanceerde technologie voor kwantumcomputing voor commercieel gebruik. De diverse instellingen en industrieën in het netwerk bereiden zich voor op een wereld voorbij de wet van Moore, waarin kwantumcomputing het potentieel heeft om bepaalde problemen in de chemie, kunstmatige intelligentie en optimalisatie op te lossen. Dit meldt IBM in een blog tijdens de Think 2019 conferentie in San Franicsco.

Kwantum computing wordt ook buiten de bedrijfs-, academische en overheidslaboratoria gerealiseerd. De openbare IBM Q Experience-systemen hebben nu meer dan 100.000 gebruikers. Ze hebben Qiskit, het open source softwareplatform, meer dan 150.000 keer gedownload , meer dan 7 miljoen experimenten uitgevoerd en meer dan 140 research papers gepubliceerd.

Rekenkracht

In 'Access The Future: Quantum Computing', beschreef directeur van IBM Research Dario Gil hoe kwantumcomputersystemen sprongen in rekenkracht mogelijk maken ten opzichte van klassieke bit-gebaseerde informatieverwerking. (Bekijk hier een herhaling van de sessie. )"Wij geloven dat quantum niet alleen de manier zal veranderen waarop we denken over en computers zullen uitvoeren, maar het zal de manier waarop we naar de wereld kijken wezenlijk veranderen," zei Gil.

Zijn 40 minuten durende overzicht begon met een korte film die het enorme potentieel van de kwantumbenadering benadrukte, waarbij verschillende fysieke verschijnselen worden gebruikt - superpositie, verstrengeling en interferentie - om informatie in een ongelooflijk snel tempo te manipuleren. Terwijl een traditionele computer lange reeksen bits gebruikt die coderen voor nullen en enen, kunnen quantumbits of qubits de waarde 0 of 1 aannemen, of beide tegelijkertijd.

Quantum computing belooft grote waarde te hebben op rekenintensieve gebieden zoals chemie, materiaalwetenschap, medicijnontdekking, machine learning en risicoanalyse, zei Gil. Tegenwoordig zijn IBM-kwantumsystemen toegankelijk via de IBM Cloud via de IBM Q Experience. Tienduizenden mensen voeren experimenten uit om onderzoek te doen en nieuwe problemen aan te pakken.

Informatica

Quantum computing markeert volgens IBM een exponentiële vooruitgang in de informatica. Er zijn nieuwe manieren van denken nodig om de hardware continu te verbeteren en software te ontwikkelen die het potentieel volledig kan benutten. De volgende jaren markeren een vormende periode, waarbij bedrijven onderzoeken waar de technologie is afgestemd op hun bedrijfsbehoeften. En computerwetenschappers zullen samenwerken met fysici om de fundamentele wetenschap die nodig is om steeds krachtigere systemen te bouwen beter te begrijpen, aldus IBM.

Q Network

Het IBM Q Network werkt samen met early adopters, innovatieve organisaties, die via de cloud toegang bieden tot de krachtigste quantumcomputersystemen van IBM. Alleen door deze uitwisseling van ideeën, onderzoek en testen, zal quantum computing zijn volledige potentieel bereiken, waardoor doorbraken worden aangezet die leiden tot nieuwe geneesmiddelen en materialen, evenals geavanceerde bedrijfs- en financiële modellen.

Hier is een blik op hoe sommige van de Q Network-organisaties klaar zijn met quantum, onderzoek naar mogelijke kwantumvoordelen in hun industrieën:

Diamler

Automaker Daimler, een IBM Q Network-partner, heeft een brede interesse in hoe quantum computing van invloed kan zijn op alles, van de optimalisatie van transportlogistiek tot voorspellingen over toekomstige materialen voor elektrische mobiliteit, die gebaseerd is op goed functionerende celchemie van voertuigbatterijen. Er is gerechtvaardigde hoop dat kwantumcomputers in de komende jaren de eerste resultaten zullen opleveren om de batterijcelchemie en de verouderingsprocessen en prestatielimieten van batterijcellen nauwkeurig te simuleren. "Sinds zijn toetreding tot het IBM Q Network, blijft het team van Daimler werken in nauwe samenwerking met IBM om het veld van quantum computing voor chemie en materiaalkunde vooruit te helpen in een poging nieuwe wegen te vinden voor computergestuurde ontdekking van materialen", aldus Ben Boeser, directeur, Open innovatie, Mercedes-Benz R & D Noord-Amerika.

Accenture

Het Q-netwerk van IBM is een van de kwantumplatforms die heeft bijgedragen aan de inspanningen van het professionele dienstverleningsbedrijf om haar klanten te helpen zowel de langere als de directere impact van quantum computing op hun organisaties te onderzoeken. Accenture zal tijdens de 2019 THINK-conferentie van IBM verschillende prototype-toepassingen voor quantumverwerking presenteren , die laten zien hoe de technologie systemen en processen die veel bedrijven al hebben, enorm kan verbeteren, zoals aanbevelingsmotoren, routeplanners voor voertuigen en systemen voor klantenservice. Het doel is bedrijven te inspireren om pragmatisch te gaan nadenken over hoe ze zich kunnen voorbereiden op het benutten van de kracht van quantum computing, in plaats van de technologie af te doen als iets dat beperkt is tot onderzoekslaboratoria. Een groot deel van de quantum-waarde op korte termijn biedt bedrijven de mogelijkheid om bestaande uitdagingen opnieuw te bekijken en hun verwachtingen te verhogen, aldus Carl Dukatz, die leiding geeft aan het Quantum Computing-programma van Accenture. "Als we voorspellen dat quantum computing uiteindelijk de game changer is, willen we dat onze klanten er klaar voor zijn om het te omarmen."

Terug naar nieuws overzicht