Redactie - 16 februari 2019

Google Maps maakt Krim deel van Rusland

Google Maps maakt Krim deel van Rusland image

Google Maps maakt de Krim een deel van Rusland. Dit melden diverse media waaronder Raam op Rusland.  Op de screenshot van Russische Google Maps staat er nu een grens tussen de Krim en Oekraïne. Plaatsen op de Krim hebben nu de Russische spelling, terwijl plaatsen in de rest van Oekraïne wel de Oekraïense spelling behouden.

Raam op Rusland meldt: "Wegens druk van de Russische overheid is het Amerikaanse Google akkoord gegaan met censuur en de wijziging van zijn kaarten. Zo is de Krim volgens Google Maps nu volledig Russisch en worden 'extremistische' websites uit de zoekmachine verwijderd."

De afspraak tussen Google en Roskomnadzor maakt volgens Raam op Rusland deel uit van het beleid van de Russische overheid om internet-vrijheid in te perken. Andrei Soldatov schreef voor Raam op Rusland over de technologie waarmee het Kremlin deze controle uitbreidt.

Het schiereiland de Krim (met uitzondering van het door Oekraïne geregeerde deel van de Schoorwal van Arabat) werd door Rusland in februari-maart 2014 geannexeerd.

Lees meer details over op Raam op Rusland.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!