IBM: Open Source is hoeksteen van innovatie

18-02-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IBM: Open Source is hoeksteen van innovatie

Open Source is de hoeksteen van innovatie en toekomst voor de onderneming. Dat was de boodschap van IBM tijdens zijn Think 2019 conferentie in San Francisco. Het bedrijf zal na de overname van Red Hat een nog sterkere speler worden in open source zo is de verwachting van Big Blue.

Bob Lord, SVP Cognitive Applications en Developer Ecosystems bij IBM, trok tijdens de speciale sessie 'Open Source: The Cornerstone to Innovation and Future for the Enterprise' tijdens Think 2019 een belangrijke les. "Groei en innovatie beginnen niet met CxO's, maar het begint fundamenteel met de ontwikkelaars (developers), de codeerders en de datawetenschappers. En we weten dat bijna de helft van die mensen momenteel bijdragen aan community-based open source-projecten."

Lord identificeerde de belangrijkste redenen die het succes van open source vandaag verklaren. "Met open source kunnen organisaties de route to market verkleinen, draagbaarheid en interoperabiliteit vergroten en, het allerbelangrijkste, pools van bekwame ontwikkelaars samenbrengen om snelle innovatie te leveren." De aantrekkingskracht van open source als motor voor innovatie is verreikend aldus Lord: "Zelfs NASA heeft zijn code voor de Mars Rover opengesteld," zei hij.

Impact van open source

Nadat Bob Lord zijn introductie had afgerond, kwam Ginni Rometty, IBM Chairman, President en CEO, op het podium om een panel van experts te moderaten over de toekomst van open source, de impact ervan op innovatie in de onderneming en de verplichtingen die ondernemingen hebben voor de gemeenschap. Gasten waren:

Abby Kearns, uitvoerend directeur, Cloud Foundry
Jim Zemlin, uitvoerend directeur, The Linux Foundation
Steve O'Grady, Principal Analyst & Co-founder, Redmonk
Marcelo Labre, directeur van Risk Management Division, Morgan Stanley
Andre Fuetsch, President, AT & T Labs en Chief Technology Officer, AT & T

De discussie (bekijk de herhaling hier), geleid door IBM ceo Ginni Rometty, was opgebouwd rond 4 hoofdvragen.


1. Wat is de staat van open source vandaag?

"Open source biedt nu bijna elk modern aspect van computergebruik", zegt Jim Zemlin Executive Director van The Linux Foundation. "Het is eerst een open-sourceproduct en vervolgens producten en services." Hij legde uit waarom open source-innovatiekracht tegenwoordig van cruciaal belang is voor bedrijven. "Linux is de enige software die 9 keer per uur verandert. Je kunt dit tempo van innovatie niet krijgen zonder een gezamenlijke ontwikkelingsinspanning."

Steve O'Grady, Principal Analyst & Co-founder, Redmonk, versterkte het pleidooi van Zemlin voor open source. "Als we nadenken over het tempo en de snelheid van innovatie die vooruitgaan, als we kijken naar hedendaagse bedrijven, zijn degenen die succesvol zijn, degenen die worden geleid als digitale bedrijven. En wat is de motor daarachter? Het zijn de ontwikkelaars en hun voorkeur is open source."

O'Grady reflecteerde op de rol van open source als een katalysator voor technologische innovatie. "Ons standpunt dat teruggaat tot de oprichting van RedMonk was dat historisch gezien technologieën van bovenaf werden overgenomen. Wat we uiteindelijk vonden, vooral als het gaat om de groei van open source-projecten binnen de onderneming, is dat ze allemaal van onderop kwamen", zei hij.

O'Grady was echter snel om een waarschuwing te geven. "Het toekomstige succes van open source is noch gegarandeerd noch onvermijdelijk," waarschuwde hij. Hij zorgde voor drie systeemproblemen die moeten worden opgelost om het open source model duurzaam te maken:

Woekerhandel, of het idee dat mensen open source consumeren en niets teruggeven.
Licenties, waarbij bedrijven de grens tussen wat wel en niet open source is, opnieuw willen definiëren of vervagen.
Businessmodellen in en rond hoe open source wordt gebruikt, creëren uitdagingen in termen van hoe we verder gaan.

2. Hoe kunnen bedrijven programmeurs het beste stimuleren om bij te dragen aan open source?

Abby Kearns, Executive Director, Cloud Foundry benadrukte het belang van teruggeven. "Het enige fenomeen dat fenomenaal is aan open source is dat het door middel van bijdragen wordt beheerd, dus als je de tijd inbrengt, moet je de toekomst van het project dicteren."

"Als ik gebruik maak van deze technologie, moet ik teruggeven. Want zonder die bijdrage is de toekomst van die open source-technologie niet gegarandeerd als er geen constante bijdrage is, "voegde ze eraan toe.

Dat gezegd hebbende, de manier waarop programmeurs bijdragen kunnen vele vormen aannemen zei Kearns.

Volgens O'Grady is het aantal projecten dat geen open source zou moeten zijn zo oneindig klein dat bedrijven in plaats van programmeurs te vragen waarom een project open zou moeten zijn, bedrijven moeten rechtvaardigen waarom het moet worden gesloten.

Marcelo Labre, directeur van Risk Management Division, Morgan Stanley zag een andere mening. "Zodra je open-source standaarden ontwikkelt en iedereen in de rij gaat staan ??en begint te ontwikkelen, zullen bijdragen vanzelfsprekend zijn."

Andre Fuetsch, AT & T Labs en Chief Technology Officer, AT & T beschreven de aanpak van zijn bedrijf. Volgens hem is het belangrijk om "de toegangsbarrières te verlagen, toegankelijker te maken en transparanter te maken." "Veel van het is transparantie. De statistieken laten zien en die gemeenschap toestaan om een identiteit helemaal naar beneden te definiëren de ontwikkelaar. En die ontwikkelaar kan die identiteit vaststellen in een project dat ze nu kunnen verplaatsen en blijven bijdragen."

"Het andere grote ding dat we doen is erkenning," ging hij zeggen. "We hebben dit geweldige badging-programma, zodat ontwikkelaars intern en extern kunnen zien hoe het met iedereen gaat. Dat schept een soort meritocratie. We stimuleren onze programmeurs ook om deel te nemen aan industriële projecten buiten het bedrijf."

3. Waarom is open governance belangrijk? Welke lessen heb je om open governance succesvol te maken?

"Ervoor zorgen dat de besluitvormingsstructuur in een vroeg stadium open is en voor iedereen werkt, inclusief uw concurrenten, is de enige manier om normen te creëren," zei Zemlin.

Hij gaf het voorbeeld van Hyperledger, dat IBM hielp opzetten, als een voorbeeld van een open source project waarbij beslissingen niet alleen werden genomen om er enkele te laten gedijen.

O'Grady benadrukte dit punt verder: "Er is geen enkel bestuursmodel dat voor elk project zal werken. De sleutel is om een sleutelreeks van gedeelde verwachtingen te vinden."

Ondertussen deelde Marcelo Labre het perspectief van de sterk gereguleerde financiële sector. "Governance gaat over risicobeheersing," zei hij. "De beloningen voor een onderneming (met betrekking tot open source) in de financiële sector zijn wrijvingsloos. Het creëert meer overdraagbare vaardigheden in de markt, zodat we ingenieurs kunnen inhuren die nu op gemeenschappelijke platforms kunnen werken. Voor de onderneming en de financiële sector is geen uitzondering, het is erg belangrijk om gecureerde en gecertificeerde open source te hebben. "

4. Wat is de grootste mythe en / of hoop rond open source?

"De grootste mythe is dat open source-bijdragen worden gedaan door een klein aantal mensen op nachten en in het weekend," zei Kearns. "Mijn grootste hoop is dat meer mensen meedoen en dat meer mensen meedoen", voegde ze eraan toe.

Andre Fuetsch's visie op de grootste mythe is dat "open source niet professioneel is en dat het gewoon een stel vrijwilligers is." Volgens hem kan niets minder waar zijn. "De meesten zijn overdag professionele ontwikkelaars."

Een andere blijvende mythe is dat 'open source alleen over code gaat', voegde O'Grady eraan toe.

Marcelo Labre zei het echter het beste toen hij zei: "de grootste mythe over open source is dat het vol zit met bugs en dat het onveilig is." "Mijn hoop? Dat deze mythe verdwijnt!"

Terug naar nieuws overzicht
Software