Witold Kepinski - 19 februari 2019

Blockchain als een systeem van vertrouwen

Blockchain als een systeem van vertrouwen image

Wat maakt blockchain speciaal? Dat is de vraag die Marie Wieck, General Manager, IBM Blockchain, vroeg tijdens sessie "Digitizing the Flow of Goods, Information and Money with Blockchain” dat werd gehouden tijdens IBM Think 2019 in San Francisco. Blockchain gaat over "gedeelde bronnen van waarheid creëren", legde Wieck uit. Dat omvat "het creëren van vertrouwen en transparantie in de gegevens die op internet worden gedeeld."

Maar net als internet gisteren en AI vandaag, heeft blockchain ook regels van de weg nodig. Wieck heeft er drie geschetst:

Blockchain moet open zijn (niet alleen open source, maar ook open governance).

Blockchain moet worden beheerd door geen enkele entiteit.

Blockchain moet streven naar het bouwen van netwerken van netwerken.

"Er zijn veel mythen rond blockchain," merkte Wieck op. Een manier om die mythen op te heffen, is om naar echte cases te kijken.

Natalie Dyenson, VP van Voedselveiligheid en -kwaliteit bij Dole Food Company, was een van de drie gastsprekers. Dyenson besprak hoe blockchain heeft bijgedragen tot het verminderen van risico's in complexe, wereldwijde voedselvoorzieningsketens. "Het jaar rond verse producten maken wordt mogelijk gemaakt door de globalisering van de voedselvoorzieningsketen", voegde Wieck eraan toe. "Hoewel dit goed is voor de consument, heeft het ook de leveranciers complexer gemaakt."

Door lid te worden van de IBM Food Trust, is Dole beter in staat de interacties in zijn voedselvoorzieningsketen te beheren en mogelijk door voedsel overgedragen ziekten te traceren en te verminderen, zei Dyenson. Uitgerust met een systeem van vertrouwen dat de herkomst van voedingsmiddelen traceert, kan Dole sneller vaststellen waar voedselveiligheidsproblemen zich voordoen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!