Redactie - 20 februari 2019

Vingerafdrukken op ID-kaart wordt mogelijk in EU verplicht

Binnen ruim twee jaar moeten alle overheden in de Europese Unie identiteitskaarten met digitale vingerafdrukken afleveren. Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt.

De onderhandelaars schaarden zich achter gemeenschappelijke veiligheidsnormen voor identiteitskaarten. Dat moet een dam opwerpen tegen het toenemende probleem van identiteitsfraude. Er is een wildgroei van identiteitskaarten en verblijfsvergunningen in de Europese Unie en de veiligheidskenmerken ervan variëren sterk van land tot land. Daardoor stijgt het risico op vervalsingen en identiteitsfraude.

Volgens de nieuwe Europese normen moeten de identiteitskaarten het format van een credit card hebben, en gelezen kunnen worden door machines. Op de identiteitskaart moeten een foto en twee vingerafdrukken staan die opgeslagen worden op een chip. De kaarten zullen ook de landcode (in casu BE) aangeven van het land van uitgifte. Die code zal in het midden van een Europese vlag prijken. De Europese vlag maakt zo haar debuut op identiteitskaarten.

MR-Europarlementslid Gérard Deprez, die onderhandelde namens het parlement, had graag gezien dat de identiteitskaarten ook een blauwe kleur zouden krijgen, maar dat wilden de lidstaten niet. Die eisten wel dat de vingerafdrukken verplicht zouden worden in alle lidstaten, terwijl de parlementsleden die keuze dan weer aan de individuele landen wilden laten.

'Ernstige privacybekommernissen'
De socialistische fractie toonde zich alvast niet opgezet met de uitkomst. De Europese verplichting is "niet noodzakelijk, omslachtig en werpt ernstige privacybekommernissen op", meent het Duitse Europarlementslid Sylvia-Yvonne Kaufmann. Zo'n beslissing moet volgens haar op nationaal vlak genomen worden, om een debat in elk land mogelijk te maken. "Nu zullen nationale ministers het debat uit de weg gaan en terugvallen op de oude onwaarheid dat het iets is wat 'Brussel' hen opgedrongen heeft."

De lidstaten en het Europees Parlement moeten het compromis nog bekrachtigen. Twee jaar later worden de nieuwe regels van kracht. Bestaande identiteitskaarten die niet voldoen aan de nieuwe normen, zijn dan nog maximaal tien jaar geldig, tenzij hun geldigheidsduur al vroeger verstrijkt.

Op Groot-Brittannië en Denemarken na geven alle lidstaten identiteitskaarten uit. In vijftien lidstaten is het bezit ervan verplicht. In België is vorig jaar al beslist om identiteitskaarten uit te rusten met vingerafdrukken. De uitrol van de nieuwe identiteitskaarten gaat van start in april en ook in ons land zal de hele vernieuwingsoperatie ongeveer tien jaar beslaan.

De Kamer schaarde zich achter een wetsontwerp dat twee digitale vingerafdrukken op de eID verplicht maakt, hoewel de Privacycommissie daar een ongunstig advies voor had geleverd. Dat kwam op kritiek te staan van onder meer de Liga voor Mensenrechten. Privacyspecialist Matthias Dobbelaere zette een crowdfundingsactie op om het wetsvoorstel aan te vechten voor het grondwettelijk hof. Het verzoekschrift daarvoor wordt weldra neergelegd, liet Dobbelaere dinsdag weten op Twitter.

In amenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!