Splunk trekt zich terug uit Rusland

21-02-2019 | door: Redactie

Splunk trekt zich terug uit Rusland

In een korte verklaring op zijn website kondigt Splunk aan dat het zich heeft teruggetrokken van de Russische markt zonder een echte reden te geven.

Terwijl sommige Russische IT-bedrijven zoals Kaspersky worstelen in Europa en de Verenigde Staten als gevolg van verdenkingen over de integriteit van hun oplossingen, verlaten westerse tech-spelers Rusland om te ontsnappen aan de druk van de regering en overheid, ten einde om meer in politiek stabiele landen te werken. De software van Splunk kan worden ingezet om aan data van burgers te snuffelen met hulpmiddelen zoals AI en machine learning, waarmee klanten bruikbare en voorspellende inzichten krijgen. Mogelijk kan dat een reden zijn geweest om Rusland te verlaten.

In een blogbericht zegt Splunk dat het geen software en services meer zal verkopen aan organisaties in Rusland - hetzij rechtstreeks, hetzij via partners. Ondersteuning voor oplossingen en diensten die al aan Russische bedrijven zijn verkocht, blijft nog steeds gegarandeerd. Maar zodra het contract afloopt is er kennelijk geen support meer.

Splunk werkt overigens wel gewoon door in andere landen waar niet echt sprake is van democratie. In China heeft het vestigingen in Hong Kong, Beijing en Shanghai.

Aan de omzet zal het niet liggen. In het derde kwartaal van boekjaar 2019 rapporteerde Splunk een totale omzet van 481 miljoen dollar, een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en een nettoverlies van 55,7 miljoen dollar. Het gaat voor een jaaromzet van 2 miljard dollar.

Russische overheidsinstellingen zijn overigens zelf op zoek naar alternatieven voor vaak Amerikaanse IT-leveranciers. De regionale regering van Moskou en het nieuwsagentschap Rossiya Segodnya hebben hun Oracle databases vervangen door een open source PostgreSQL oplossing die wordt ondersteund door lokale ontwikkelaars.

 

Terug naar nieuws overzicht
Software