Icecat neemt de Zweedse reviews-aggregator Testseek over

23-02-2019 | door: Witold Kepinski

Icecat neemt de Zweedse reviews-aggregator Testseek over

Icecat neemt alle aandelen over in FMP Publishing A.B., de in Zweden gevestigde mondiale aggregator en syndicator van professionele en consumenten productreviews, actief onder de naam Testseek. Icecat koopt de huidige aandeelhouders, oprichter Fredrik Engdahl en investeerder Netvalue BV, uit.

Icecat en Testseek werken al sinds 2012 samen voor klanten als Intel, waarbij productdata en productreviews gecombineerd worden ten behoeve van de ecommerce- en online marketing-omgevingen van de betreffende klant. Reviewsdata beïnvloedt de aankoopbeslissing van consumenten en professionele inkopers. De abonnementen op Testseek-productreviews worden tot op heden vooral verkocht binnen de IT & Electronica-branche. “Maar we zien dat ook buiten deze belangrijke ecommercecategorie een zeer groot belang gehecht wordt aan productreviews, en denken de Testseekdienst daarom ook snel naar andere categorieën te kunnen opschalen”, aldus Emre Tan, managing director Icecat.

“Testseek en Icecat werken al lange tijd succesvol samen”, zegt Fredrik Engdahl, “en het was de meest logische exitpartner, ook omdat een belangrijk deel van de omzet via het Icecatnetwerk tot stand kwam.”

De operationele activiteiten van FMP Publishing zullen na de overname overgedragen worden naar Icecat en volledig geïntegreerd worden binnen de processen en systemen van Icecat. Gedurende tenminste een jaar zal Fredrik Engdahl aanblijven als CEO van de Zweedse organisatie.

De aandelen in FMP Publishing zullen door Icecat Content Sourcing OÜ, het Estoonse dochterbedrijf van Icecat NV. De overname wordt geheel gefinancierd uit de positieve jaarwinst van Icecat waardoor er geen negatief effect op de cashreserves verwacht wordt gedurende 2019. Icecat zal de financiële resultaten van de activiteiten in de loop van 2019 binnen Icecat N.V. consolideren in haar boeken. De verwachte impact op de geconsolideerde omzet is circa +1,5% tot 2,5%, maar natuurlijk afhankelijk van de verdere groei, en er zal een bescheiden positief effect zijn op de winst. De integratiekosten zijn naar verwachting eveneens bescheiden, vanwege de reeds bestaande meerjarige samenwerking.

Netvalue is via participatiemaatschappij iMerge B.V. tevens participant in en bestuurder van Icecat. Managing director Emre Tan trad in deze transactie daarom in deze op namens Icecat.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware