Witold Kepinski - 25 februari 2019

Cloud infrastructuur services markt groet stevig door

Cloud infrastructuur services markt groet stevig door image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de uitgaven in het vierde kwartaal aan cloud infrastructuur services met 45% zijn gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017, waardoor het groeipercentage voor het volledige jaar 48% bedroeg in 2018.

Met name de groeicijfers in 2018 waren hoger dan die in 2017. Amazon (AWS), de duidelijke marktleider, stootte zijn marktaandeel opwaarts aan en blijft qua omvang gelijk aan zijn volgende vier concurrenten samen. Ondertussen overtrof de omzetgroei bij Microsoft, Google en Alibaba opnieuw de algehele marktgroei, dus alle drie behaalden een aanzienlijk marktaandeel, waarbij vooral Microsoft vooruit sprong. De marktaandeelwinsten van deze vier gingen in de eerste plaats ten koste van kleine tot middelgrote cloudoperators, die in de afgelopen vier kwartalen gezamenlijk vijf procentpunten marktaandeel verloren. Veel van die kleinere spelers groeien nog steeds met inkomsten, maar merken dat ze niet in staat zijn gelijke tred te houden met de marktleiders. Van de leiders onderscheidt de primaire focus van IBM zich enigszins van de andere, aangezien het de sterke leider blijft in het gehoste private cloud servicesegment van de markt.

Infrastructuur

Nu de meeste grote cloudproviders hun winstgegevens voor het vierde kwartaal hebben bekendgemaakt, schat Synergy dat de opbrengsten van cloudinfrastructuurservices per kwartaal (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privécloudservices) bijna 20 miljard dollar bereikten, wat een totaal van bijna 70 miljard dollar opleverde voor het volledige jaar.

Publieke IaaS- en PaaS-services vertegenwoordigen het grootste deel van de markt en die groeiden in het vierde kwartaal met 49%. In de publieke cloud is de dominantie van de top vijf aanbieders nog groter, omdat ze meer dan driekwart van de markt beheersen. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

"Het vierde kwartaal van 2018 was een topkwartaal in de cloudmarkt, met het jaarlijkse groeipercentage dat feitelijk is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat een ongebruikelijk fenomeen is voor een snelgroeiende markt van deze omvang", aldus John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Groep. "De snelheid waarmee de marktleiders blijven uitbreiden is echt behoorlijk indrukwekkend. In totaal stegen de top vijf hun inkomsten in deze segmenten met 60% in 2018, waardoor wij onze vijfjaarlijkse prognose voor de markt hebben herzien en verhoogd. Onvermijdelijk zullen er onderweg wat hobbels zijn, maar deze zullen ondergeschikt zijn aan de factoren die de markt blijven besturen."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!