HPE en Continental lanceren blockchainplatform voor delen van voertuigdata

26-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

HPE en Continental lanceren blockchainplatform voor delen van voertuigdata

Hewlett Packard Enterprise (HPE) en het technologiebedrijf Continental kondigen een nieuw platform aan voor het delen van voertuigdata. Het delen van data via het platform maakt nieuwe services mogelijk om veiligheid en gemak voor de bestuurder te verbeteren. Tegelijkertijd helpt het autofabrikanten om waarde te halen uit de data en daarmee hun merk te differentiëren. Op basis van blockchaintechnologie biedt het platform datasoevereiniteit, security, transparantie en efficiëntie om uitdagingen aan te gaan die plaatsvinden bij het delen van voertuigdata.

Organisaties in verschillende branches zien in dat er behoefte is aan manieren om datasilo’s te verbreken waardoor (concurrerende) partijen in staat gesteld worden om samen te werken, zodat de volledige waarde uit alle verzamelde data gehaald kan worden. In het geval van verbonden en autonome voertuigen is het doorslaggevend dat data gedeeld worden tussen verschillende automerken, zodat bijvoorbeeld bestuurdersassistentie ingeschakeld kan worden om verkeersgevaren te herkennen en de meest optimale route gevonden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan realtime verkeerswaarschuwingen bij een ongeluk en het tonen van beschikbare parkeerplaatsen.

Gedecentraliseerde architectuur

Verschillende bestaande digitale ecosystemen maken data-uitwisseling mogelijk op basis van ‘middleman model’, waarbij platformeigenaren de datastromen centraal coördineren om de data te benutten. Als aanvulling hierop maken HPE en Continental gebruik van een gedecentraliseerde architectuur op basis van blockchaintechnologie. Deelnemers, zoals autoproducenten, blijven data opslaan in hun eigen datacenters en delen alleen specifieke datasets direct bij aankoop. Deze aanpak biedt datasoevereiniteit aan alle deelnemers aan het ecosysteem, maar biedt tegelijkertijd ook een uiterst efficiënte en veilige procedure voor het benutten van voertuigdata.

"Het delen van voertuigdata tussen leveranciers heeft de potentie om de moeilijkste verkeersproblemen op te lossen en daarnaast de bestuurderservaring tijdens het rijden te verbeteren door zwermtechnologie", aldus Phil Davis, President Hybrid IT, Chief Sales Officer bij HPE. "Samen met Continental bieden wij de tool om het maximale uit alle data te halen. Niet door zelf de controle over de data te nemen, maar deze juist aan de bestuurders en autofabrikanten te geven."

Voertuigdata delen

Het platform stelt autofabrikanten en andere partners in staat om voertuigdata met elkaar te delen, zodat digitale services voor bestuurders verbeterd kunnen worden en de data optimaal benut worden. Echter, het delen van deze data is alleen mogelijk met toestemming van de bestuurder. Daarom integreert het platform een systeem voor toestemmingsbeheer en een gebruiksvriendelijk opt-in en opt-out systeem voor de bestuurder. HPE en Continental nemen de privacy van data serieus om te voldoen aan de GDPR- en databeschermingsregels in andere landen.

HPE en Continental hebben van autofabrikanten al positieve reacties op het platform ontvangen. "We zijn er zeker van dat ons platform de Gordiaanse knoop van data-uitwisseling en dataprivacy ontwart", aldus Helmut Matschi, member of the Executive Board, Interior Division bij Continental AG. "We nodigen autofabrikanten wereldwijd uit om aan te sluiten bij ons platform, zodat we gezamenlijk vorm kunnen geven aan dit snelgroeiende ecosysteem."

Aanvullende diensten

Als onderdeel van het strategisch partnership tussen HPE en Continental is het nieuwe platform ontworpen door HPE Pointnext en de Interior-divisie van Continental. HPE en Continental willen aanvullende diensten aanbieden om het delen van data en de integratie van voertuigdata in back-endsystemen en -services van autofabrikanten te faciliteren. Dankzij de interfacemogelijkheden van het platform kunnen meerdere ecosystemen, zowel gecentraliseerd als gedecentraliseerd, worden gekoppeld en bovendien gebruikmaken van nieuwe manieren om data te benutten en er zo waarde uit te halen. Bovendien voldoet het platform aan het VDA NEVADA Share & Secure-concept dat door de Duitse automobielindustrie is ontwikkeld om de veilige overdracht van voertuigdata aan derden te regelen.

Het platform is naar verwachting beschikbaar in 2019.

Terug naar nieuws overzicht