Redactie - 01 maart 2019

Bestrijd misdaad efficiënter met slimme video-oplossingen

Over de hele wereld hebben autoriteiten te maken met dezelfde fundamentele doelstellingen en uitdagingen. Hun missie voor de lange termijn is erop gericht de veiligheid van burgers te waarborgen. Maar de realiteit is dat ze worstelen met het voorkomen, ontmoedigen en oplossen van criminaliteit.

Zo nu en dan ontstaat er een nieuwe technologie die hun werk efficiënter maakt. Denk aan de politieradio, een database voor vingerafdrukken of forensisch DNA-onderzoek. Toch is er, als het gaat om het efficiënter bestrijden van criminaliteit, maar weinig technologie die dezelfde baanbrekende voordelen biedt als de huidige slimme, connected video-oplossingen.

Op welke manier steden als Almere en Den Bosch hier de vruchten van plukken, kunt u lezen in ons Smart City Magazine ‘Van safe naar smart’ - een must-read voor overheden, autoriteiten en stakeholders. Klik hier om het magazine gratis te downloaden.

Snelle resultaten

Nog maar kortgeleden behoorde de Braziliaanse stad Vitória tot één van de meest gewelddadige steden ter wereld. In slechts een jaar tijd zorgde een gezamenlijk initiatief van gemeente en deelstaat voor een enorme verandering. Het aantal moordzaken daalde met 50% en er werden 55% meer gestolen voertuigen teruggevonden dan voorheen.

Hoe kon zo snel resultaat worden geboekt? Een belangrijke strategie bleek het verbeteren van de samenwerking en het delen van relevante gegevens tussen verschillende stakeholders. Er werden camera’s geïnstalleerd op strategische locaties en de gemeentepolitie, militaire politie, brandweer en andere instanties begonnen met het delen van (video)beelden.

"Videobewaking brengt meer criminelen voor de rechter en vergroot het veiligheidsgevoel van de burger", zegt Fronzio Calheira, gemeentesecretaris voor stadsveiligheid in Vitória.

De drie pijlers van misdaadbestrijding

De successen in Vitória weerspiegelen resultaten op het gebied van rechtshandhaving in steden over de hele wereld. Ook al heeft iedere stad zijn eigen specifieke uitdagingen, het dagelijkse incidentbeheer is in al deze gevallen gebaseerd op de volgende drie gemeenschappelijke aspecten van connected video:

1. Netwerk van camera's en andere verbonden apparaten

Een netwerk van camera's observeert belangrijke locaties waar sprake is van criminaliteit of waar burgers aangeven zich onveilig te voelen. In veel gevallen worden de camera's aangevuld met sensoren of videoanalyse-oplossingen, die automatisch bedreigingen of incidenten kunnen detecteren. Denk hierbij aan het herkennen van schoten, overtredingen of verdachte voertuigen.

2. De meldkamer

De meldkamer, ook wel het real-time operationele centrum voor misdaadpreventie, is een hub voor incidentbeheer. Dit is de plek waar alle informatie van de camera's - evenals alarmlijnen en andere bronnen - bij elkaar komt. Wanneer een waarschuwing of sensormelding binnenkomt, gebruiken operators de camera's om de gebeurtenis te verifiëren en verdere ontwikkelingen real-time te volgen. Zo kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen over de benodigde acties en middelen, wat leidt tot een snellere respons en onjuiste of onnodige inzet helpt voorkomen.

3. Verbonden in het werkveld

Informatie die door de meldkamer wordt verwerkt, wordt ook gedistribueerd naar mobiele apparaten in het werkveld. Belangrijke informatie - zoals kentekens, afbeeldingen van voertuigen of verdachten en andere details - kan naar agenten worden gestuurd die naar de locatie onderweg zijn. Dit zorgt voor een meer adequate reactie, omdat agenten weten wie of wat ze moeten zoeken. Net zo belangrijk is dat deze informatie ook de veiligheid van eerstehulpverleners vergroot, door hen op voor te bereiden op wat er zich ter plaatse afspeelt. Wanneer iedereen volledig up-to-date is, helpt dit de responstijd te versnellen en de operatie in zijn geheel beter te coördineren.

Real-time efficiëntie: van plaats delict tot veroordeling

De effectiviteit van slimme video-oplossingen, zoals in dit artikel omschreven, is onmiskenbaar. Bent u nog niet overtuigd? Er zijn meer succesvolle voorbeelden:

  • Almere, een snelgroeiende stad waar een schaalbare stadstoezichtoplossing zorgt voor veilige openbare ruimtes. Beelden in hoge kwaliteit van tijdelijke en vaste camera’s zorgen voor betere responstijden en bieden betrouwbaar bewijsmateriaal.
  • Detroit (VS), waar Project Green Light criminaliteit rond benzinestations in slechts twee jaar tot 50% wist te reduceren. Het project omvat inmiddels ruim 200 lokale bedrijven met in totaal meer dan 1.000 camera's, allemaal verbonden met een real-time meldkamer van de politie.
  • Kolhapur (India), waar snellere toegang tot bewijsmateriaal en betere responstijden zorgen voor minder veiligheidskwesties, en dat terwijl het toerisme toeneemt. 24/7-toezicht op toegangswegen, kruispunten en toeristische attracties helpt autoriteiten zowel criminaliteit als verkeersovertredingen te verminderen.

Meer informatie over de resultaten van de stad Vitória in Brazilië leest u hier.

Het delen van de investering én het succes

Het is ook de moeite waard om te kijken naar de Amerikaanse stad Atlanta. Atlanta heeft een probleem opgelost waar veel steden mee te maken hebben, namelijk het vinden van voldoende budget voor investeringen op het gebied van surveillance en onderhoud.

In samenwerking met particuliere stakeholders, die profiteren van een verbeterde veiligheid, heeft de stad videofeeds van particuliere camera's bij bedrijven en gezinswoningen in de meldkamer geïntegreerd. Tegenwoordig helpen meer dan 4.000 publieke en 6.000 particuliere camera's de Atlanta Police Department (ADP) met het bestrijden van de misdaad en een betere voorbereiding op mogelijke noodsituaties.

Als er iets gebeurt op een openbare school, in het stadscentrum, in het openbaar vervoer of bij één van de andere verbonden organisaties, beschikt ADP direct over een livebeeld van de situatie.

"Vanuit ons Video Integration Center hebben wij overal ogen in de stad en kunnen wij video’s van deelnemende particulieren bekijken, zonder zelf alle middelen te hoeven bezitten", aldus Thomas R. Sutton, hoofdagent bij de Atlanta Police Department.

Project Green Light in Detroit, hierboven genoemd, is een vergelijkbaar publiek-private samenwerking waarbij deelnemende organisaties zelf investeren in de camera. In dit artikel vindt u meer voorbeelden van publiek-private initiatieven.

Op weg naar veiligere en slimmere steden

De projecten in dit artikel kunnen ook worden gezien als ‘smart city’-initiatieven. Ze verbinden apparaten, gegevens en stakeholders, met als doel om informatie beter te beheren en burgers beter van dienst te zijn. Eenmaal geïmplementeerd zorgen deze initiatieven niet alleen voor een efficiëntere rechtshandhaving, maar ook voor een veiligere en slimmere leefomgeving.

In ons Smart City Magazine ‘Van safe naar smart’ vindt u meer informatie, praktische cases en voorbeelden met betrekking tot smart cities. Zo komen onder andere Den Bosch en Almere uitgebreid aan bod. Klik hier om het magazine gratis te downloaden. Liever een gedrukt exemplaar? Stuur ons een e-mail met uw adres- en contactgegevens en u ontvangt het magazine binnen enkele dagen per post.

Door: Silke Stumvoll, PR Manager Middle Europe bij Axis Communications

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!