Witold Kepinski - 01 maart 2019

Ledger Leopard koopt Tagologic voor track & trace blockchain toepassingen

Ledger Leopard koopt Tagologic voor track & trace blockchain toepassingen image

Blockchain specialist Ledger Leopard heeft Tagologic overgenomen. Met de overname verbreedt Ledger Leopard zijn scope en richt het zich, naast de zorgsector, op het verder ontwikkelen van innovatieve blockchain toepassingen voor de logistieke sector. Voor producenten, bedrijven die producten afnemen en consumenten is het dankzij de blockchain toepassing van Tagologic mogelijk om realtime hun product te volgen in de distributieketen en te verifiëren of het product authentiek is.

Johan Mastenbroek, CEO van Ledger Leopard is enthousiast over de overname van Tagologic. ‘Dit is voor ons een logische volgende stap in het verder ontwikkelen van blockchainapplicaties binnen de logistieke sector en verdere toepassingen binnen de zorg. Voor de farmaceutische industrie, ziekenhuizen en andere partijen binnen de zorg is het letterlijk van levensbelang om te kunnen controleren of geneesmiddelen authentiek zijn en welke stappen deze na productie hebben doorlopen in de distributieketen. Sinds 9 februari worden ziekenhuizen en apotheken al door de EU verplicht om dit nog beter te controleren. De TTAG toepassing van Tagologic in combinatie met blockchain biedt hiervoor een oplossing.’

Is mijn product echt?
De TTAG is een technologie waarmee elk individueel fysiek product een unieke digitale identiteit krijgt, een zogenoemde ‘digital twin’. Fysieke producten, zoals geneesmiddelen, gaan hierdoor deel uitmaken van 'the internet of things'. Deze TTAG kun je uitlezen door een slimme streepjescode, zoals bijvoorbeeld een QR-code of RFID/NFC chip, op het product te scannen met je smartphone. Consumenten, producenten en andere partijen in de distributieketen kunnen hierdoor zien waar hun product geproduceerd is, waar dit zich bevindt in de distributieketen en of het product authentiek is. Ook kunnen producenten nog aanvullende productinformatie toevoegen aan de TTAG, bijvoorbeeld een digitale handleiding voor de consument. ‘Het scannen van de huidige generatie streepjescodes helpt consumenten nog niet om te controleren of ze een echt product in handen hebben. Met de combinatie van blockchain en de TTAG-toepassing willen we daar verandering in brengen en de logistieke processen voor bedrijven efficiënter, transparanter en veiliger te maken,’ aldus Mastenbroek.

Anno 2019 worden producten wereldwijd geproduceerd, geassembleerd en verzonden. Deze wereldwijde supply chain maakt dat ook Ledger Leopard de internationale markt op zoekt. Van 4 t/m 9 maart reist de blockchainspecialist samen met de Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS af naar Texas voor een internationale handelsmissie over gezondheidszorg.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!