De hybride cloud vereist cloud-onafhankelijk datamanagement

Ronald Ooms, Veeam

04-03-2019 | door: Dick Schievels en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

De hybride cloud vereist cloud-onafhankelijk datamanagement

Volgens Veeam ligt de toekomst van Business Technology strategisch gezien in Intelligent Data Management. Het legde daarvoor zelf de basis door nummer één te worden in Backup. Backup blijft ook het fundament onder alles wat Veeam rond innovatie doet, zegt Vice President North East EMEA Ronald Ooms. Maar Veeams innovatie richt zich nu op het tevens nummer één worden in Cloud Data Management.

“Ik denk dat we met Intelligent Data Management een goede weg zijn ingeslagen”, steekt Ronald Ooms energiek van wal. “Daarin onderscheiden we vijf fases: Backup, Visibility, Activation, Orchestration en Automation. Fase één is daarin niet voor niets Backup! Ik wijs er altijd op dat de toren van Pisa maar om één reden scheef staat, en dat is omdat de basis niet goed is. Wij bij Veeam hebben het de laatste tijd heel veel gehad over Intelligent Data Management en Hyper-Availability, en dat is belangrijk strategisch gezien, maar daarmee moet je niet vergeten dat het allemaal begint met backup. Er is nog steeds grote behoefte aan een goede backup. Dát moet je als eerste goed regelen. Daar bovenop komt dan de rest van het Intelligent Data Management-verhaal.”

Transparantie en onafhankelijkheid key!

Het is een verhaal dat zich met name afspeelt in de cloud, zo maakt Ooms ons duidelijk. “De toekomst van IT ligt in cloudtechnologie, daarvoor heb je geen glazen bol nodig”, zegt hij. “Dat wordt niet één specifieke oplossing, maar een hybride mix van je eigen cloud – in hosted vorm, dan wel on-premises – in combinatie met die van partijen als Azure, AWS, Google en IBM. Het wordt dus multicloud, waarbij aspecten als transparantie en onafhankelijkheid een sleutelrol gaan spelen. Als ik vandaag op Azure zit en ik wil morgen naar AWS, dan moet dat kunnen. Dat is in mijn optiek de toekomst, dat je dát transparant kunt managen, en dat is wat wij met ons Intelligent Data Management nastreven. Daarmee bieden wij de klant datgene wat hij het liefst wil: flexibiliteit gepaard aan betrouwbaarheid. Daarop focussen wij.”

Native backup van AWS en Azure

Geheel in lijn met de door Ooms geschetste strategische visie op innovatief multicloud-datamanagement kocht Veeam begin vorig jaar N2WS (specialist in backup en disaster recovery via de cloud van Amazon Web Services, AWS). Die N2WS-technologie is ondertussen geïntegreerd in Veeam, meldt Ooms. “Dat betekent dat we nu binnen Veeam Availability native backup van AWS kunnen aanbieden. Maar tegelijkertijd bieden we ook native backup van Azure aan. Dus we kunnen nu al twee van de grote public cloud-platforms native back-uppen binnen onze oplossing. Dat biedt grote voordelen. Zo kan je nu bijvoorbeeld een backup maken on-premises en die vervolgens restoren op vrijwel iedere cloud die er is. Dat kan de cloud zijn van een van onze partners, van AWS of van Azure. Ook met data opgeslagen in de Google cloud kunnen we een restore doen. En andersom kan ook! Klanten die een workload draaien op AWS of Azure, die maken daar een backup van en kunnen die on-premises restoren. Dus eigenlijk creëer je een soort grid, waarbij de klant transparant zijn data van A naar B, van B naar C, of van C naar D kan verplaatsen. Daarmee kun je iedere site ook als recovery-site gebruiken.”

500 miljoen voor verdere innovatie

Het grote voordeel daarvan is dat je een stuk onafhankelijker wordt, onderstreept Ooms nogmaals. “Vroeger hadden we legacy-hardware waar we aan vastzaten. Op het moment dat je een failover wilde uitvoeren of iets wilde repliceren, om je beschikbaarheid te verhogen, kon dat maar op één heel specifieke manier. Nu zeggen veel klanten: ik houd mijn data on-premises en mijn failover gaat naar de cloud. Maar als je dan bijvoorbeeld kiest voor de cloud van Azure, dan zit je daar weer min of meer aan vast. En dat wil je niet. Je moet als jij dat wilt ook naar AWS kunnen.”

Die flexibiliteit is in de visie van Veeam cruciaal en op dat vlak kunnen we van het bedrijf dan ook nog veel innovatie verwachten, aldus Ooms. Veeam kreeg begin dit jaar bovendien een kapitaalinjectie van 500 miljoen dollar van Insight Venture Partners. “Dat is een hoop geld en samen met ons eigen vermogen biedt ons dat het nodige perspectief om meer overnames à la N2WS te doen en zo ons portfolio rond cloud-onafhankelijk datamanagement verder te verbreden.”

Nog veel evangelisatie vereist

Ooms voorziet wel dat Veeams strategische visie op basis van Intelligent Data Management nog de nodige evangelisatie bij klanten nodig heeft. “Veel C-level managers zien data nog steeds als louter een zaak van de IT-manager. Terwijl wij juist zeggen: data is dé grondstof voor je business, dus zorg ervoor dat de IT-datastrategie is afgestemd op je business-strategie. Als jij digitaal wilt transformeren, maar jouw databeschikbaarheid is daarop niet actief vanuit de business aangepast, dan kom je vroeg of laat in de problemen. Motorrijders zeggen altijd: je kunt ons opdelen in twee groepen, zij die reeds gevallen zijn en zij die nog moeten vallen. Dat is met data precies hetzelfde. Je hebt degenen die al data verloren zijn – die gaan in zee met een bedrijf als Veeam – en je hebt een groep die zegt: het ging toch altijd goed, dus waarom zou het nu misgaan. Nee, het gáát mis, hoort het uitgangspunt te zijn.”

Met ons Intelligent Data Management-programma, besluit Ooms, willen wij in staat zijn om tegen de klant te kunnen zeggen: mijnheer de klant, on-premises, private cloud of public cloud, het maakt ons allemaal niet uit, wij zorgen ervoor dat uw data netjes gemanaged wordt. En loopt het ergens vol, dan moet u zonder problemen met uw data ergens anders heen kunnen. Dat is ook precies wat wij nu in Availability Suite 9.5 Update 4 geïmplementeerd hebben. Daar zit een stukje cloud-tiering in waarmee je kunt zeggen: oh, on-premises loopt vol(?), dan sturen we die data naar Amazon S3-storage, of naar Azure Blob Storage, of wat dan ook, en we off-loaden de on-premises backup richting de cloud. Daarmee komt volledig cloud-onafhankelijk datamanagement weer een flinke stap dichterbij.”

Terug naar nieuws overzicht
Future of Business Technology