Witold Kepinski - 04 maart 2019

Verenigde Staten belangrijkste motor voor technologische innovatie

Bestuurders van grote ondernemingen zien de Verenigde Staten wereldwijd als de belangrijkste motor voor technologische innovatie. Het land zorgt volgens de bedrijven voor de grootste technologische doorbraken die wereldwijd gevolgen hebben. De Verenigde Staten worden gevolgd door China, het Verenigd Koninkrijk en Japan.

Hoewel het land leidend is, verwachten de ondernemingen dat Silicon Valley binnen vier jaar zijn positie als bolwerk van technologische vernieuwing zal afstaan aan een andere stad. Vooral New York, Peking, Tokyo en Londen gooien volgens de bestuurders hoge ogen om de positie van Silicon Valley over te nemen. Dit blijkt uit het jaarlijkse internationale onderzoek Global Technology Innovation Hubs van KPMG onder bijna 800 bestuurders van ondernemingen die zich binnen hun bedrijf bezighouden met technologie. Bijna 60% van de onderzochte bedrijven verwacht dat over vier jaar een andere stad leidend zal zijn als het om technologische innovatie gaat. “Het is een bewijs dat technologische vernieuwing niet gebonden is aan één locatie en dat de toenemende investeringen in andere steden en regio’s zorgen voor een steeds verdergaande decentralisatie”, zegt Karina Kuperus, Innovation partner bij KPMG. Kuperus: “Hierdoor komen ook andere steden in beeld. Zo manifesteren met name Berlijn en Parijs zich steeds meer als innovatie hubs. De innovatie die met name de Verenigde Staten en China realiseren blijft echter de belangrijkste stuwende kracht achter de economische waarde van veel bedrijven. De forse investeringen die de grote platformen doen in kunstmatige intelligentie, robotica en andere technologieën, zorgen ervoor dat hun invloed op de manier waarop bedrijven opereren steeds groter wordt.”

Silicon Valley verliest glans

Naast de opkomst van nieuwe steden is de tanende positie van Silicon Valley volgens Kuperus ook een gevolg van het feit dat een aantal belangrijke randvoorwaarden in de regio niet langer voldoet aan de huidige eisen. Kuperus: “Een groot aantal factoren bepaalt of een stad wel of niet gezien wordt als een hub. Hoe het beleid van de overheid eruit ziet en of zij de ontwikkeling stimuleert. Van belang zijn ook de investeringen die door bedrijven worden gedaan en de kwaliteit van de infrastructuur. Bovendien moet sprake zijn van een aantal aansprekende voorbeelden van andere techbedrijven. En naast de aanwezigheid van veel creativiteit en nieuwe ideeën en bijvoorbeeld een researchuniversiteit moeten ook andere voorwaarden kloppen. Met relatief hoge kosten van levensonderhoud, hoge belastingen en een overbelaste infrastructuur prijst Silicon Valley zich op dit moment duidelijk uit de markt en komen locaties buiten de Bay Area steeds vaker in beeld bij bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe kantoorruimte of een locatie om nieuwe ideeën verder te ontwikkelen. Vooral New York, Boston, Austin en Washington staan bovenaan de lijst van veel bedrijven.”

Decentralisatie manifesteert zich ook in sportwereld

De decentralisatie van technlogische innovatie gaat zich volgens Kuperus ook in de wereldwijde sport manifesteren. Kuperus: “Steeds meer steden die grote internationale sportevenementen organiseren, grijpen de gelegenheid aan om te laten zien hoe vooruitstrevend zij zijn op technologiegebied. Zelfs als een stad of land in het algemeen niet gezien wordt als een belangrijke voorloper. Maar de organisatie van een Olympische Spelen of een WK Voetbal kan steden en regio’s in één keer op de kaart zetten. In 1964 kreeg de Olympische Spelen in Tokio al het predicaat ‘Wetenschappelijke Olympische Spelen’ als gevolg van de inzet van geavanceerde elektronische tijdregistratie, televisieuitzendingen via de satelliet en in kleur en andere innovaties. Ontwikkelingen die nog niet eerder vertoond waren. Deze technologische showcase voor een wereldwijd publiek droeg er onder meer aan bij dat Japan zich in één keer een lijdende positie verwierf op het gebied van timingapparatuur, polshorloges, consumententoepassingen en elektronica. Het WK voetbal in Brazilië leverde in 2014 voor het eerst een record aan contacten via de sociale media op. En de Olympische Spelen van vorig jaar in PyeongChang luidden het gebruik in van 5G netwerken, autonome voertuigen en virtual reality. Nu wordt al duidelijk dat de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio in 2020 bol zullen staan van nieuwe technologische toepassingen, zoals gezichtsherkenning, beveiliging met drones en high-definition streaming op basis van 5G.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!