Redactie - 06 maart 2019

Flexschermen zetten toon tijdens MWC 2019 in Barcelona

Als er een innovatie is die de mobiele industrie nog nieuwe opties geeft is het wel het flexibele beeldscherm. Hoewel lang niet voor iedereen de use case duidelijk is, een normale maat telefoon met een 8”-scherm dat het midden houdt tussen een smartphone en een tablet, is het wel de manier om de volgende prijs barrière te bereiken.

Tijdens MWC2019 in Barcelona waren er drie leveranciers die toestellen met flexibele schermen prominent lieten zien: Royole, Samsung en Huawei. Royale is een Chinese startup die bekend staat om verschillende toepassingen van flexibele displays. Een smartphone (de 1400 euro kostende FlexPai) is een van de implementaties.

Spectrum

Het voordeel van flexibele schermen is de compacte opbouw van het apparaat met een significant groter scherm. De uitdaging van deze terminals zit hem vooral in het scharnier. Royole heeft daarbij de goedkoopste aanpak gekozen en de nadelen van een scharnier geaccepteerd. De twee schermdelen liggen in gevouwen stand niet vlak tegen elkaar aan omdat voor de buiging van een lag van ene paar millimeter nu eenmaal ruimte nodig is. Aan de andere kant van het spectrum zit Huawei dat voor het scharnier meer dan 100 onderdelen nodig heeft. Daardoor vallen beide schermdelen wel perfect vlak tegen elkaar aan. Huawei’s Richard Yu, CEO van de consumer business group wist te onderstrepen dat het bouwen van deze complexe en dure scharnieroplossing noodzakelijk is om een compact design te krijgen en de gewenste duurzaamheid van 200.000 vouwmomenten te realiseren. Het 8” grote scherm is uitgeklapt volmaakt vlak.

5G

Het toestel gebruikt een Huawei Baloon 5000 chipset waardoor ook 5G ondersteund wordt, al moest men wel erkennen dat de validatie van de chipset vooralsnog tegen Huawei 5G-netwerken gedaan is. Dit beperkt de markten waar men snel met succes kan introduceren, maar de voorgestelde adviesprijs van 2400 euro zeker een vergelijkbare barrière.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!