Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

06-03-2019 | door: Witold Kepinski

Bossers & Cnossen levert HPC-brein voor grootste radiotelescoop

Astron, Netherlands Institute for Radio Astronomy, houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van radioastronomie. Astron beheert de Westerbork Synthese Radiotelescoop (WSRT) en de Low Frequence Array (LOFAR), beide behoren tot de grootste radiotelescopen ter wereld.

De WSRT en LOFAR zijn bedoeld om het heelal te onderzoeken in het radiospectrum met frequenties van 10 MHz tot 6 GHz.

Astron heeft een programma voor technologisch onderzoek, met als doel zowel het ontwikkelen van nieuwe instrumentatie en toepassingen voor bestaande telescopen, als het leggen van een basis voor de ontwikkeling van toekomstige telescopen en signaalbewerking.

COBALT, het hart van de LOFAR telescoop, is end-of-life en moet vervangen worden. Hierbij wordt de capaciteit vergroot zodat onderzoek sneller en parallel, en daarmee efficiënter uitgevoerd kan worden.

Project COBALT2.0 maakt LOFAR geschikt voor de “LOFAR Mega Mode” waarbij meerdere vormen van astronomisch onderzoek parallel uitgevoerd kunnen worden en aan elkaar gerelateerd. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor baanbrekend astronomisch wetenschappelijk onderzoek.

Voor COBALT2.0 is een nieuwe omgeving met Nvidia P100 of V100 GPU’s benodigd. Astron heeft voor het verwerven van de hardware een Europese Aanbesteding uitgeschreven.

Bossers & Cnossen heeft samen met Dell een winnende aanbieding samengesteld die veruit de grootste rekenkracht biedt en de verwachtingen ruim heeft overtroffen. Niet alleen qua capaciteit, ook geheel conform de eisen en met een hoge kwaliteit die de continuïteit garandeert.

Astron is dan ook uitermate verheugd dat het COBALT2.0 cluster recentelijk succesvol is opgeleverd en binnenkort voor onderzoek ingezet wordt als ook alle software-, conformiteit- en compliancytesten voltooid zijn. Het gewenste resultaat, het sneller en parallel kunnen uitvoeren van astronomisch onderzoek met LOFAR is mogelijk geworden.

 

 

 
Terug naar nieuws overzicht
Hardware