Fujitsu lanceert Digital Annealer met kwantum geïnspireerde technologie

09-03-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Fujitsu lanceert Digital Annealer met kwantum geïnspireerde technologie

De tweede generatie Fujitsu Digital Annealer stelt organisaties nu in staat om een sprong te maken om complexe combinatorische optimalisatieproblemen op te lossen - doorbraken mogelijk op gebieden zoals het optimaliseren van productieprocessen, het minimaliseren van verkeerscongestie en het mogelijk maken van financiële dienstverleners om afstemmen van beleggingsportefeuilles op steeds veranderende risicolandschappen, zo meldt Fujitsu.

Dr. Joseph Reger, Fujitsu Fellow en Chief Technology Officer CE & EMEIA bij Fujitsu, licht toe: "Het is ons doel klanten en de samenleving als geheel te helpen steeds grotere en complexere uitdagingen op te lossen. Omdat de wet van Moore lijkt te vertragen, is er een rekenfout die het tempo van de voortgang dreigt te vertragen. Fujitsu biedt met de Digital Annealer, een alternatief voor het vinden van oplossingen, geïnspireerd door de simultane verwerkingscapaciteiten van quantum computing. Het belangrijkste verschil met traditioneel computergebruik is dat de Digital Annealer complexe combinatorische problemen kan oplossen door duizenden mogelijke resultaten tegelijkertijd te vergelijken, in plaats van opeenvolgend."

De ongeëvenaarde rekenkracht van de Digital Annealer kan worden geïmplementeerd als een door de Cloud gehoste of lokale onderhoudsoplossing, afhankelijk van de voorkeur van de klant. Het is naadloos in standaard datacenter-besturing omgevingen te integreren. Hierbij is geen complexe infrastructuur nodig die veel kwantumcomputers, die veel energie verbruiken en dure koelsystemen nodig hebben, wél vereisen aldys Reger.

De unieke simultaan werkende gegevensverwerkingsmogelijkheden maken het mogelijk om direct de optimale combinatie van complexe gegevensvariabelen te vinden, iets wat voorheen onmogelijk was. Stel, je gaat op reis. Je hebt honderd kledingstukken, waarvan je er veertig kunt meenemen. Met welke veertig kledingstukken kun je dan de meeste en beste combinaties maken? De Digital Annealer kan dit in minder dan een seconde voor je bepalen aldus Reger.

Dit voorbeeld is echter veel minder complex dan de uitdagingen waar de Digital Annealer voor is ontworpen, die veel verder gaan dan de conventionele computertechnologie. Een complexer voorbeeld is dat van een bank die geld moet langs brengen bij geldautomaten en hier een volgorde voor wil hanteren op basis van de hoogte van de geldbedragen die geleverd moeten worden. De Fujitsu Digital Annealer kan meteen bepalen bij welke geldautomaten er langs moet worden gegaan, wat de optimale route hiervoor is en hoeveel geld er in elke machine moet worden gestort.

Direct oplossingen voor zakelijke uitdagingen
De Fujitsu Digital Annealer levert nu al voordelen aan klanten in meerdere branches. Zo maakt de NatWest Bank gebruik van de technologie om de mix van liquide activa te optimaliseren. De Digital Annealer voert complexe berekeningen veel sneller en nauwkeuriger uit dan traditionele systemen, met minder risico op menselijke fouten. Hierdoor kan NatWest nieuwe, winstgevende investeringsmogelijkheden identificeren, terwijl aan de wettelijke voorschriften wordt voldaan.

In de auto-industrie werkt Fujitsu samen met een aantal vooraanstaande internationale fabrikanten om de Digital Annealer te testen. Zo wordt de Annealer ingezet voor het stroomlijnen van de werkplanning op de werkvloer, het verbeteren van slimme mobiliteitsdiensten en het verfijnen van het auto-ontwerp om lawaai tijdens het rijden te verminderen. De Digital Annealer is zelfs door Fujitsu zelf ingezet voor een recente reorganisatie van de opslag. De Annealer optimaliseerde de routing en de voorraad plaatsing. Dit zorgde ervoor dat afstand die werd afgelegd voor het ophalen van producten met 45 procent werd verminderd.

Direct aan de slag
Fujitsu’s co-creatie services maken het klanten mogelijk om onmiddellijk met de Digital Annealer aan de slag te gaan. Het programma biedt expertise en ondersteuning bij het oplossen van problemen waarvoor eerder nog geen oplossingen bestonden.

Prijs en beschikbaarheid
De Digital Annealer is beschikbaar as-a-service op abonnementsbasis, inclusief technische en consultancyservices, ondersteuning en optionele aanvullende consultancy voor de ontwikkeling van oplossingen. Het kan worden geïmplementeerd als een Cloud gehoste of lokale service. De tweede generatie van Fujitsu's Digital Annealer is beschikbaar voor klanten voor proof of concepts, met algemene beschikbaarheid gepland voor april 2019.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud