delaware en Robovision lanceren AI partnership

10-03-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

delaware en Robovision lanceren AI partnership

Robovision en delaware kondigen een samenwerking aan om de mogelijkheden van artificial intelligence sneller bij bedrijven te brengen. Het ‘deep learning’-platform ontwikkeld door Robovision zal in het aanbod van delaware worden opgenomen. De focus van dit platform ligt op het interpreteren van beelden. Visuele inspectie en intelligente herkenning door AI bieden in een brede waaier aan sectoren mogelijkheden om data slimmer te verwerken.

delaware, een verstrekker van bedrijfsadvies en IT-diensten, en Robovision, een AI-bedrijf dat ‘deep learning’-applicaties ontwikkelt, hebben na een gezamenlijk eerste project besloten om een verdere samenwerking uit te bouwen. Op die manier kunnen bedrijven autonoom hun processen met AI uitrusten. Zo kunnen waardevolle inzichten ontstaan en kunnen beslissingsprocessen op een intelligente manier geautomatiseerd worden.

“Bedrijven die competitief willen blijven, moeten intelligent worden”, zegt Olivier Verberckmoes, partner bij delaware en AI-expert. “Door samen te werken met Robovision, kunnen we een AI-technologie zoals ‘computer vision’ toegankelijk maken voor veel meer bedrijven. De kennis van delaware over complexe productiesystemen en -processen gecombineerd met Robovisions AI-platform, maakt het mogelijk om snel grote efficiëntiewinst te boeken.”

“De toepassing van ‘deep learning’-technieken staat centraal in al onze activiteiten. Met ons doe-het-zelf AI-platform, kunnen bedrijven al in een aantal weken AI implementeren in hun productieomgeving”, zegt Daan Gheysens, sales director bij Robovision. “Er is een goeie match tussen ons en delaware, ook op het vlak van bedrijfscultuur. Terwijl delaware ons platform naar de markt brengt, kunnen wij ons volledig focussen op de verdere ontwikkeling ervan.”

Gheysens voegt toe: “Het voorbije decennium hebben bedrijven vooral geïnvesteerd in systemen om zoveel mogelijk eigen data op te slaan met het plan om die data ooit aan te wenden voor optimalisatie. Met ons RVAI-platform kunnen we klanten naar een volgend niveau brengen. We bieden hen de mogelijkheid aan om nieuwe ‘deep learning’ AI-modellen te implementeren of bestaande modellen te actualiseren. Bedrijven worden door die de nieuwe mogelijkheden en toegenomen flexibiliteit uitgenodigd om meer te experimenteren met AI in hun industriële context.”

AI en computervisie

AI combineert verschillende technologieën. Drie sleutelelementen zijn computervisie, natuurlijke taalverwerking en intelligente apparaten. Binnen de samenwerking tussen Robovision en delaware ligt de focus op computervisie.

Computervisie-applicaties zijn doorgaans in staat om bepaalde objecten of voorwerpen visueel te herkennen in zowel opgeslagen afbeeldingen en video’s als live-beelden van camera’s. De resulterende data wordt gelabeld en omgezet in inzichten die vervolgens gebruikt kunnen worden om actie te ondernemen. Dat kan gaan van het beantwoorden van simpele ja-nee-vragen, het herkennen van objecten tot meer geavanceerde opdrachten zoals besluiten of een object al dan niet lijkt op een ander object. Enkele typische toepassingen:

· In de voedingsindustrie kan computervisie de kwaliteit en de afmetingen van groenten ‘lezen’ om zo het productieproces te optimaliseren en de kwaliteit te verhogen.

· In productie-industrieën kunnen productiefouten makkelijker en sneller worden opgespoord. De producten in kwestie kunnen dan sneller uit de productielijn worden verwijderd wat de totale productie ten goede komt.

Al deze AI-technologieën maken gebruik van ‘deep learning’, wat ervoor zorgt dat het systeem slimmer wordt bij elke nieuwe opdracht die het uitvoert. Afhankelijk van de aard van de implementatie is er soms wel nog bijkomende kalibratie van de algoritmes of menselijke controle nodig om het proces zo efficiënt mogelijk te maken.

Terug naar nieuws overzicht