IBM zet Machine Learning in om Alzheimer eerder te ontdekken
13-03-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IBM zet Machine Learning in om Alzheimer eerder te ontdekken

IBM zet Machine learning in om Alzheimer eerder te ontdekken. Dit meldt Ben Goudey, Stafonderzoeker van het Genomics Research Team bij IBM Research in een blog.

In een recent artikel van Goudey's team bij IBM Research in Australië, dat is gepubliceerd in Scientific Reports, gebruikt IBM machinene learning om een reeks eiwitten in bloed te identificeren die de concentratie van amyloïde-bèta in spinale vloeistof kan voorspellen.

Goudey: "De modellen die we hebben gebouwd zouden clinici op een dag kunnen helpen om dit risico te voorspellen met een nauwkeurigheid van maximaal 77 procent. Hoewel de test zich nog in de vroege stadia van het onderzoek bevindt, zou dit mogelijk de selectie van individuen voor geneesmiddelenonderzoeken kunnen verbeteren: personen met milde cognitieve stoornissen waarvan werd voorspeld dat ze een abnormale concentratie van amyloïde in hun ruggenmergvloeistof hadden, bleken 2,5 keer te zijn waarschijnlijker om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen."

De publicatie van dit onderzoek komt precies op tijd voor de Brain Awareness Week. "Naarmate onze bevolking langer leeft, treffen neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en Huntington miljoenen mensen over de hele wereld. Hoewel deze mysterieuze en verlammende ziekten nog geen remedie hebben, kan het antwoord op het vertragen van hun groei liggen in preventie. Bij IBM Research is het onze missie om AI en technologie te gebruiken om te begrijpen hoe clinici deze ziekten in een vroeg stadium beter kunnen detecteren en uiteindelijk kunnen voorkomen. Of het nu gaat om retinale beeldvorming, bloed biomarkers of kleine veranderingen in spraak, we voorzien een toekomst waarin zorgprofessionals een breed scala van gemakkelijk toegankelijke gegevens beschikbaar hebben om het begin en de versnelling van deze aandoeningen beter te identificeren en te traceren", aldus Goudey.

Lees meer in de IBM blog.

Terug naar nieuws overzicht