Nederlandse providers terughoudend met delen 5G-netwerken

12-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederlandse providers terughoudend met delen 5G-netwerken

Nederlanders telecomproviders zijn terughoudend wat betreft samenwerkingen rond het opzetten van 5G-infrastructuur. De partijen zien verschillende obstakels en zijn onder meer bang hun concurrentiepositie aan te tasten.

Dit blijkt uit rondgang van het Financieel Dagblad bij Nederlandse telecomproviders. In het buitenland hebben verschillende partijen samenwerkingen aangekondigd om 5G-netwerken op te zetten, iets waarmee onder meer de kosten kunnen worden teruggedrongen. In Nederland staan telecomproviders dus niet te springen om dergelijke samenwerkingen. Zo stelt een woordvoerder van KPN erop dat het leveren van een hoogwaardig netwerk de basis is van haar bedrijf. T-Mobile wijst erop dat haar concurrenten ook over een vast netwerk beschikken, terwijl het bedrijf het vooral moet hebben van zijn eigen mobiele netwerk. VodafoneZiggo meldt dat meer netwerk delen op dit moment niet aan de orde is.

Het delen van 'actieve infrastructuur' wordt ook in Nederland overigens populairder. Zo is op Centraal Station van Amsterdam door T-Mobile en VodefoneZiggo een gezamenlijk netwerk opgezet. Ook op Utrecht CS en Schiphol wordt aan een dergelijke gedeelde infrastructuur gewerkt.

De volledige analyse van het FD is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility