Mendix en OutSystems aan top in low-code development markt

15-03-2019 | door: Witold Kepinski

Mendix en OutSystems aan top in low-code development markt

Mendix en OutSystems staan aan top in low-code development markt. Ook Microsoft, Salesforce en Kony zijn toppers. Sterke performers zijn ServiceNow, Progress Software en GeneXus. Dit staat in het rapport Forrester Wave: Low-Code Development Platforms for AD&D (Application Development & Delivery) Professionals.

Volgens het rapport wijst wereldwijd onderzoek onder ontwikkelaars uit dat 23 procent in 2018 gebruik maakte van low-code platformen, en nog eens 22 procent gaf aan dat binnen een jaar te gaan doen. De drijfveer achter de adoptie van low-code is stijgende vraag van organisaties naar software die snel beschikbaar is. In het onderzoek van Forrester worden de dertien belangrijkste leveranciers van low-code ontwikkelplatformen voor Application Delivery & Development (AD&D) professionals geëvalueerd op basis van achtentwintig criteria. 

Mendix

In het Forrester-rapport wordt Mendix erkend als voorloper. Het rapport geeft aan: "Mendix blijft low-code technologie voor AD&D verbeteren. Ook gebruikers geven het Mendix-platform hoge cijfers. Mendix heeft zijn functies uitgebreid om aan de te sluiten bij de ontwikkelstijl van continuous integration, het verbeteren van het beheer van applicaties gedurende de hele levenscyclus en het automatiseren van app deployment. Hiermee komt het ook tegemoet aan de behoeften van zijn nieuwe eigenaar Siemens, en de grootste partner, SAP. Daarnaast onderscheidt Mendix zich ook door een samenwerking met IBM. Geen enkele andere low-code leverancier heeft relaties met grote leveranciers die potentieel zoveel deuren openen."

OutSystems

Paulo Rosado, CEO bij OutSystems, is ook tots op de leiderspositie: "We zijn van mening dat Forrester in het rapport twee belangrijke thema's belicht die we van onze klanten blijven horen. Ten eerste willen klanten een low-code-platform met veel features dat een breed scala aan zakelijke use cases ondersteunt. Ten tweede willen ze een zakenpartner die hun time-to-value versnelt. Bij OutSystems hebben we de klantervaring zo ingericht dat we organisaties helpen bij het succesvol adopteren van low-code-applicatieontwikkeling en snel toegevoegde waarde bieden aan hun organisatie."

Thinkwise

Thinkwise is dit jaar voor het eerst één van de dertien belangrijkste leveranciers van low-code platformen die geëvalueerd worden. Forrester meldt: "De focus van Thinkwise ligt op het inzetten van een low-code platform om applicaties te moderniseren voor financiën, voorraadbeheer, productie en andere ‘core’ bedrijfssystemen. Referentieklanten bevestigen de waarde van het platform voor deze gebruiksscenario’s.” Forrester noemt Thinkwise verder “een solide platform voor transactionele ‘core’ business-applicaties met webgebaseerde gebruikersomgevingen.” Vergeleken met de Leaders in het onderzoek gelooft Thinkwise dat zijn partnernetwerk nog moet groeien. Daarnaast zit de organisatie midden in zijn eigen transformatie van een dienstverlenend bedrijf naar een productgeoriënteerde organisatie. Robert van der Linden, CEO van Thinkwise, beaamt de conclusies van Forrester: “Wij zijn ontzettend trots dat Forrester ons heeft geselecteerd om in dit rapport opgenomen te worden. Naar mijn mening bevestigt dit de kracht van ons low-code platform voor het moderniseren van core business-applicaties, en onze strategie om te transformeren van een projectgedreven organisatie bedrijf naar een pure low-code platformleverancier.”

Onderzoek

Het Forrester onderzoek is een grondige en uitputtende evaluatie van aanbieders aan de hand van 28 verschillende criteria, uitgevoerd door Forrester-analisten die experts in het gebied zijn. De evaluatiecriteria zijn gegroepeerd in drie categorieën: huidig aanbod, strategie en aanwezigheid op de markt. Aanbieders worden gerangschikt en gegroepeerd als Leaders, Strong Performers, Contenders en Challengers, waarbij Leaders de hoogste ranking hebben.

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Software