Wouter Hoeffnagel - 18 maart 2019

ACM start onderzoek naar concurrentie op glasvezelmarkt

ACM start onderzoek naar concurrentie op glasvezelmarkt image

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar de concurrentie op de glasvezelmarkt. Aanleiding zijn klachten van T-Mobile en brancheorganisatie NLconnect over het gedrag van KPN. Zo zou de marktleider concurrenten uit de markt pesten en hiermee de aanleg van glasvezel in buitengebieden hinderen.

Dit meldt het FD. "Wat wij niet wenselijk zouden vinden is dat er veel geld is voor investeringen en dat er uiteindelijk, omdat partijen elkaar dwarszitten, niet wordt geïnvesteerd en er dus geen ruimte is voor gezonde concurrentie", zegt een woordvoerder van de ACM tegen het dagblad. De ACM gaat daarom onderzoeken of de aanleg van glasvezel in buitengebieden achterblijft.

De klachten van T-Mobile en NLconnect hebben specifiek betrekking op de Brabantse gemeente Deurne. E-Fiber werkt al langer aan een glasvezelnetwerk in deze gemeente. Zodra de aanleg van dit netwerk van start ging, kwam echter ook KPN met een glasvezelaanbod in Deurne. Het Brabantse dorp krijgt hierdoor nu twee glasvezelnetten, terwijl in veel andere delen van Nederland nog geen glasvezel aanwezig is. Ook zijn T-Mobile en NLconnect boos dat KPN niet de volledige gemeente Deurne wil verglazen, maar alleen de kern. Meer afgelegen locaties kunnen hierdoor geen gebruik maken van glasvezel.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!