Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2019

Equinix ontvangt LEED Gold certificaat voor AM4 datacenter

Equinix ontvangt LEED Gold certificaat voor AM4 datacenter image

Datacenterbedrijf Equinix maakt bekend voor haar AM4 datacenter het wereldwijd erkende duurzaamheidscertificaat LEED Gold te hebben ontvangen. Met het Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold-certificaat bewijst Equinix dat het bedrijf zich committeert aan de hoge internationale doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid.

De focus op duurzaamheid is niet beperkt tot de operationele kant, maar wordt al vanaf de tekentafel meegenomen in de besluitvorming, in samenwerking met Royal HaskoningDHV. "Ik ben ongelofelijk trots. We werken non-stop aan het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering. Hier profiteren niet alleen onze partners en klanten, maar ook het milieu van", zei Michiel Eielts, Managing Directeur Equinix Benelux, tijdens de uitreiking van het certificaat. "De certificering let ook op het materiaalgebruik – middels recycling – en op de duurzaamheid van het gebouw. Ons datacenter is bijvoorbeeld zo gebouwd dat het in de toekomst een nieuwe functie kan krijgen en het daarvoor niet hoeft te worden afgebroken. Zo wordt de enorme verspilling die daarbij komt kijken voorkomen."

Restwarmte vaker hergebruiken

De verduurzaming blijkt verder uit verschillende aspecten in en rondom het twaalf verdiepingen tellende datacenter. De ondergrondse wateropslag (Aquified Thermal Energy Storages) vervangt het mechanische koelsysteem, wat een zeer grote energiebesparing oplevert en de CO2-uitstoot enorm beperkt. Het LEED Gold gecertificeerde gebouw is zeer geschikt voor het leveren van restwarmte aan de universiteitsgebouwen op het Amsterdam Science Park, in plaats van dat het vervliegt.

Eielts vervolgt: "We zouden in Nederland veel meer kunnen doen met de restwarmte vanuit de industrie. Dit wordt nu in veel gevallen als afvalstroom afgevoerd, terwijl er een veel bredere toepassing voor kan zijn. Bijvoorbeeld in het verwarmen van nabijgelegen kantoorgebouwen of woonwijken. In sommige Europese landen zijn datacenters verplicht hun restwarmte beschikbaar te stellen voor hergebruik, voordat zij toestemming krijgen voor de bouw. Dat zou in ons land ook vaker kunnen meewegen als criterium in certificeringen en aanbestedingen om zo de energietransitie én duurzaamheid verder te stimuleren.”"

Royal HaskoningDHV

Het ontwerp, projectbeheer en de supervisie gedurende de bouw van Equinix AM4 lagen in de handen van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. "Zij hebben een ongelofelijk belangrijke rol gespeeld in het behalen van dit succes", vervolgt Eielts. De keuze voor Royal HaskoningDHV betaalt zich nu verder uit. "We feliciteren Equinix met deze prestatie. Tijdens dit project kwamen onze expertises rondom groene gebouwen, duurzame energievoorzieningen en datacenter design perfect samen", verwoordt Roy Scheidsbach, Associate Director Mission Critical Facilities bij Royal HaskoningDHV, "We zijn dan ook bijzonder trots op de LEED Gold-certificering van datacenter AM4."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!