Fins onderzoek naar datalek bij Nokia-fabrikant HMD Global

21-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Fins onderzoek naar datalek bij Nokia-fabrikant HMD Global

De Finse Data Protection Officer start een onderzoek naar een datalek bij HMD Global, fabrikant van Nokia telefoons en smartphones. De Nokia 7 Plus van het bedrijf zou persoonlijke informatie over gebruikers hebben doorgestuurd naar een server van een Chinese telecomprovider.

Dit meldt Helsingin Sanomat. De Noorse omroep NRK meldde onlangs dat de Nokia 7 Plus data verstuurd naar een server van de Chinese telecomprovider China Telecom, die in handen is van de Chinese staat. Onder meer de locatie van de telefoon en het serienummer van het apparaat worden doorgestuurd. De Finse Data Protection Officer Reijo Aarnio gaat onderzoeken op welke grond deze data wordt doorgestuurd en of sprake is van een datalek.

Wettelijke basis

"Het idee is dat de gegevens vrij binnen de EU kunnen bewegen, maar als we buiten de EU gaan, moet er altijd een wettelijke basis zijn. Het verzoek om opheldering is bedoeld om te verduidelijken of een dergelijke rechtsgrondslag heeft bestaan", licht Aarnio toe tegenover Helsingin Sanomat. Ook wordt onderzocht of HMD Global gebruikers heeft geïnformeerd over het feit dat data over hen wordt verzameld.

HMD Global is een Fins bedrijf dat de merknaam en patenten van Nokia in licentie heeft. In een reactie op NRK liet het bedrijf weten dat inderdaad gegevens worden verstuurd naar China, maar deze gegevens niet kunnen worden gebruikt om gebruikers te identificeren. Ook heeft HMD Global een update uitgebracht waarmee de dataverzameling wordt gestaakt.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility