Redactie - 23 maart 2019

Econocom baas erkent mismanagement zoon

Econocom baas erkent mismanagement zoon image

Jean-Louis Bouchard, ceo van Econocom, zegt tegen investeerders over de jaarcijfers dat het een vergissing was om zijn zoon Robert als opvolger aan te stellen. Robert stelde nieuwe mensen aan in het managementteam die weinig ervaring hadden en niet in staat waren om goede beslissingen te nemen, aldus Jean-Louis Bouchard.

Robert Bouchard nam de ceo functie van zijn vader in maart 2018 over, maar werd zes maanden later exit gestuurd nadat Econocom een winstwaarschuwing had gegeven voor de eerste zes maanden van het jaar. Papa Jean-Louis kwam terug als ceo in oktober 2018 en heeft voor investeerders het boetekleed aangetrokken. De Belgische IT-dienstverlener slaagde er niet in om te herstellen van de slecht gelopen eerste helft 2018 tot het jaar waarbij de bedrijfswinst met 41 procent kelderde.

De omzet steeg met 8 procent naar 2,846 miljard over het hele boekjaar.  De netto schuld is gedaald naar 252 miljoen euro. De prognose voor operationele winst 2019 is 128 miljoen euro, een groei van 10 procent.

Technology Management & Financing

De operationele winst daalde met een dikke 25 procent naar 114,6 miljoen euro, tegenover 154,4 miljoen in 2017. De winstdaling was vooral te merken bij de Technology Management & Financing divisie. Deze afdeling, grootste businessunit van Econocom, zag de bedrijfswinst met 42,3 procent dalen tot 53,3 miljoen euro, terwijl de omzet met 1,6 procent daalde tot 1,36 miljard euro.

Services

De twee andere bedrijfssegmenten van de Belgische onderneming, Services and Products & Solutions, hebben inmiddels een solide prestatie geregistreerd. De omzet uit services groeide met 15,5 procent tot 1 miljard euro, maar de winst daalde met zes procent tot 40,3 miljoen euro. Products & Solutions rapporteerde een omzet van 448 miljoen euro, een stijging van 26,7 procent op jaarbasis of 9,4 procent op organische basis. Het bedrijfsresultaat steeg met 13 procent tot 21 miljoen euro.

Overhead

Jean-Louis Bouchard is van plan bepaalde activiteiten te optimaliseren, waarbij de overheadkosten moeten worden verminderd. Ook komen er nieuwe investeringen in het verkoopteam en wordt de netto schuld afgebouwd. Dit wordt uitgevoerd met een nieuw managementteam dat bestaat uit bewezen leiders die al bij Econocom werken en nieuw talent.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!