Duurzaam printbeleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam printbeleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

25-03-2019

Duurzaam printbeleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam ondernemen loont! Dat hebben de meeste ondernemers ondertussen wel ontdekt. Dankzij het MVO proberen steeds meer ondernemers duurzamer te ondernemen. Hier horen natuurlijk ook alledaagse aanpassingen bij. Een duurzaam printbeleid kan bijvoorbeeld de uitkomst bieden. Dit is niet alleen beter voor de maatschappij, maar kan ook nog eens een fikse besparing voor het bedrijf opleveren. Maar hoe pak je zo’n duurzaam printbeleid aan? Waar moet je op letten?

Maak een duidelijk plan

Allereerst begin je natuurlijk met het maken van een overzichtelijk plan. Leg in duidelijke taal uit wat er gaat veranderen en waar het personeel rekening mee moet houden. Hang dit plan vervolgens op een duidelijke plek aan de muur. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om het printbeleid tijdens een vergadering te bespreken. Leg de belangrijkste zaken duidelijk uit, zodat dit plan als leidraad voor nu en de toekomst kan werken.

Maak gebruik van printabonnementen

De opkomst van printabonnementen speelt een belangrijke rol binnen een duurzaam printbeleid. Hierbij kunnen cartridges duurzaam vervangen worden. Daarnaast krijg je duidelijk inzicht in het verbruik van inkt op kantoor. Ook bieden deze opties het kantoor zekerheid. Er is immers niets vervelender dan misgrijpen als je een belangrijk stuk wilt uitprinten en de inkt op.

Bij een printabonnement geeft de printer zelf een seintje naar het bedrijf als de inkt op. De leverancier van de cartridges ontvangt dit seintje en verwerkt deze tot een bestelling. Vervolgens sturen zij de benodigde cartridges naar het bedrijf. Je hebt dan ook al een nieuwe voorraad in huis, voordat de oude cartridges op zijn. Daarnaast beschik je over de mogelijkheid om de oude cartridges gratis retour te sturen. Hierdoor geniet je niet alleen van een zeer duurzaam printbeleid, maar werkt het ook nog eens zeer efficiënt. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Werk vaker digitaal

Is printen echt altijd noodzakelijk? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen. Vaak zien we dat documenten zorgvuldig geprint worden en vervolgens al snel in de papierbak belanden. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar ook nog eens een stuk minder duurzaam. Vergaderingen, vormen van overleg en andere hand-outs kunnen ook gemakkelijk digitaal verwerkt worden. Zo heeft niet alleen iedereen direct toegang tot de bestanden, maar kunnen ze het ook nog eens op hun gemakje doorlezen. Bovendien raken documenten zo veel minder snel zoek en geniet je ook nog eens van een fikse besparing op het printbeleid.

Printen in kleur?

Bij een duurzaam printbeleid is printen in kleur af te raden. Zeker wanneer je voornamelijk tekstbestanden print, is kleur natuurlijk niet noodzakelijk. Dit kost alleen maar extra geld en heeft verder geen toegevoegde waarde. Kijk tevens ook de andere standaard instellingen van de printer na. Zo zorg je ervoor dat iedereen binnen het bedrijf zo duurzaam mogelijk print. Kies bijvoorbeeld voor dubbelzijdig printen, zodat er zo min mogelijk papier wordt verspilt en stel de printer standaard op zwart-wit in. Duurzaam en efficiënt printen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als je maar weet waar je op moet letten en ieder personeelslid van het printbeleid op de hoogte is.

Blog in samenwerking met HP Instant Ink

Terug naar nieuws overzicht