Intel en Cray leveren US Department of Energy exascale supercomputer

24-03-2019 | door: Witold Kepinski

Intel en Cray leveren US Department of Energy exascale supercomputer

Intel en het Amerikaanse ministerie van Energie ( DOE ) zullen de eerste supercomputer leveren met een prestatie van één exaFLOP in de Verenigde Staten. Het systeem dat wordt ontwikkeld in het Argonne National Laboratory van DOE in Chicago heet 'Aurora' en zal worden gebruikt voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en ontdekking. Het contract heeft een waarde van meer dan 500 miljoen dollar en zal in 2021 worden geleverd aan het Argonne National Laboratory door Intel en onderaannemer Cray.

De exaFLOP van het Aurora-systeem van de prestaties - gelijk aan een triljoen floating point berekeningen per seconde - in combinatie met het vermogen te hanteren zowel de traditionele high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI) onderzoekers zal een ongekende set van tools om wetenschappelijke problemen op exascale adres. Deze onderzoeksprojecten variëren van het ontwikkelen van kosmologische simulaties, tot het ontdekken van nieuwe benaderingen voor het voorspellen van medicijnreacties, tot het ontdekken van materialen voor het creëren van efficiëntere organische zonnecellen. Het Aurora-systeem zal nieuwe wetenschappelijke innovatie bevorderen en nieuwe technologische mogelijkheden introduceren, waardoor de wetenschappelijke leiderschapspositie van de Verenigde Staten wereldwijd wordt bevorderd zo melden betrokken partijen,

"Het bereiken van exascale is noodzakelijk, niet alleen om de wetenschappelijke gemeenschap te verbeteren, maar ook om de levens van alledaagse Amerikanen te verbeteren," zegt de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry. “Aurora en de volgende generatie van exascale supercomputers zal gelden HPC en AI technologieën om gebieden zoals kankeronderzoek, klimaatmodellen, en veteranen gezondheidsbehandelingen. De innovatieve vooruitgang die met exascale wordt geboekt, zal een ongelooflijk belangrijke impact hebben op onze samenleving."

"Heden is een belangrijke dag niet alleen voor het team van technologen en wetenschappers die samen zijn gekomen om onze eerste exascale computer te bouwen - maar ook voor iedereen die zich inzet voor Amerikaanse innovatie en productie", zegt Bob Swan, CEO van Intel. “De convergentie van AI en high-performance computing is een enorme kans om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld aan te pakken en een belangrijke katalysator voor economische kansen.”

Terug naar nieuws overzicht
Hardware