Witold Kepinski - 27 maart 2019

PC verkoop via distributie in West-Europa stijgt maar niet in Nederland

PC verkoop via distributie in West-Europa stijgt maar niet in Nederland image

De grootste IT-distributeurs van West-Europa zagen de verkoop van pc's in het eerste kwartaal van 2019 stijgen zo meldt onderzoeksbureau Context. in Nederland beelf de business vlak.

De pc-inkomsten stegen in de eerste twee maanden van het jaar met 6 procent op jaarbasis - tot 2 miljard euro - dankzij een groei van 5 procent vorig jaar. De aanhoudende groei wordt aangedreven door een stijging van de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) in de distributie, wat de volumes die in 2018 nog steeds vlak bleven compenseert en begin 2019 licht daalt.

Average Selling Price

Begin Q1 2019 bedroeg de average selling price (asp) van de distributeur voor pc's in West-Europa 622 euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen deze 582 bedroeg. In 2018 als geheel stegen pc-ASP's met 4 procent in 2017.

 Hoewel wisselkoersfluctuaties en de noodzaak voor leveranciers om de stijgende componentkosten, door het tekort aan Intel processiren, te compenseren tot de aanvankelijke prijsstijging hebben geleid, zijn de recentere stijgingen in het algemeen gedreven door een verschuiving naar systemen met een hogere waarde.

"Deze product-mixverschuiving is het resultaat van meer verkoop in de zakelijke pc-markt die beter presteert dan de consumenten pc-markt, en dus een groter aandeel van de verkochte producten vormt, evenals een toenemende vraag naar hoogwaardige items zoals premium-notebooks, speelautomaten en werkstations", aldus Marie- Christine Pygott, senior analist bij Context.

PC verkoop daling en stijging in procenten per land:

Duitsland 5,6%

Italië 16,6%

Frankrijk 1,5%

Spanje -0,2%

Nederland -0,6%

België 31,8%

Portugal 16,4%

Oostenrijk 13,3%

Verenigd Koninkrijk 1,9%

Zwitserland -0,8%

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!