Witold Kepinski - 01 april 2019

Nieuwe cybersecurity implementatiemodellen worden omarmd

Nieuwe cybersecurity implementatiemodellen worden omarmd image

Volgens ramingen van onderzoeksbureau Canalys overschreden cybersecurity-uitgaven wereldwijd voor het eerst meer dan de 10 miljard dollar in Q4 2018. Organisaties verhoogden hun niveau van bescherming tegen kwaadaardige bedreigingen, terwijl ze zich hielden aan de strengere regels voor datacompliance.

De totale cyberbeveiligingsinvesteringen bereikten in 2018 37 miljard dollar, een stijging van 9% ten opzichte van 34 miljard dollar in 2017. Ondanks de hoge prioriteit die veel organisaties geven aan de bescherming van hun gegevensactiva, eindpunten, netwerken, werknemers en klanten, vertegenwoordigde cybersecurity nog steeds slechts 2% van de totale IT uitgaven vorig jaar. Dit zal onvermijdelijk toenemen naarmate er nieuwe, frequentere en geavanceerdere bedreigingen naar voren komen, die verkopers verdere groeimogelijkheden zullen bieden. Tegen 2020 wordt verwacht dat de totale uitgaven aan cyberbeveiliging op jaarbasis 42 miljard dollar zullen overtreffen.

"In de komende twee jaar zal de overgang naar cybersecurity-implementatiemodellen versnellen. Klanten veranderen hun aankoopgedrag van IT, met de invoering van public cloud en flexibele consumptie- en abonnementsdiensten", zegt Canalys Principal Analyst Matthew Ball. Canalys-gegevens laten zien dat in 2018 de traditionele hard- en software-inzet 82% van de cyberbeveiligingsmarkt vertegenwoordigde. De resterende 18% was de inzet van virtuele apparaten en agenten, inkoop via openbare cloudmarktplaatsen en abonnementen op cybersecurity as a service.

Tegen 2020 zal het aandeel van traditionele implementatiemodellen dalen tot 70%, omdat nieuwere manieren om cybersecurity-oplossingen te leveren, aan kracht winnen. "Leveranciers zullen een breed scala aan bedrijfsmodellen moeten opzetten om deze overgang te ondersteunen, omdat verschillende producten geschikt zijn voor verschillende soorten implementaties. De belangrijkste uitdaging tot op heden voor velen is om de nieuwe modellen meer kanaalgericht te maken en ze te integreren met bestaande partnerprogramma's, vooral klantentransacties via cloudmarktplaatsen. Dit is onlangs aangepakt door een aantal marktplaatsen in de cloud, waardoor partners aangepaste deals en prijzen rechtstreeks aan klanten kunnen aanbieden, terwijl ze dealregistratie en kortingen volgen", aldus Ball.

Cisco

"De toonaangevende cyberbeveiligingsbedrijven hebben nieuwe implementatiemodellen omarmd, waarbij elk bedrijf bezig is met de overgang van zijn bedrijfsactiviteiten naar meer op abonnementen gebaseerde inkomsten en toenemende transacties via cloudmarkten", zegt Canalys Research Analyst Ketaki Borade. In Q4 2018 bleef Cisco de wereldwijde marktleider en groeide zijn aandeel van het voorgaande jaar tot net onder de 10%. Palo Alto Networks groeide sneller maar bleef op de tweede plaats met 7%. Check Point, Fortinet, IBM en Symantec hadden elk een marktaandeel van 6% in het vierde kwartaal. Over het algemeen vertegenwoordigden de top 10 cyberbeveiligingsbedrijven samen 53% van de zendingen in deze periode, terwijl de volgende 20 verantwoordelijk waren voor 21%.

"Cisco, Palo Alto Networks, Barracuda en Check Point zijn ook de grootste leveranciers van cybersecurity op de toonaangevende public cloud-markt, AWS Marketplace, die hun virtuele aanbiedingen per uur en per jaar verkopen. Dit is nog steeds een klein deel van hun totale bedrijf, maar het is het snelst groeiende gebied, "voegde Borade eraan toe. "Barracuda Networks, Trend Micro en F5 Networks zijn ook sterk aanwezig op cloudmarkten, wat aangeeft dat ze al vroeg zijn overgestapt op nieuwe implementatiemodellen."

Cybersecurity driemaandelijkse schatting en prognosegegevens zijn afkomstig van de Cybersecurity Analysis-service van Canalys. Schattingen omvatten netwerkbeveiliging, eindpuntbeveiliging, web- en e-mailbeveiliging, beveiliging van gegevens en kwetsbaarheid en analytische beveiliging. De abonnementsservice traceert de transitie van implementatie-opties van hardware en software naar services, public cloud-workloads en virtuele appliances / agents op kanaal en eindgebruikersgrootte.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!