Redactie - 03 april 2019

SDVoE is kans voor zowel Pro AV- als IT-reseller

SDVoE is kans voor zowel Pro AV- als IT-reseller image

SDVoE, Software Defined Video over Ethernet, is een nieuwe standaard die de video-industrie een extra impuls moet geven. NETGEAR, fabrikant van netwerk-, opslag- en beveiligingsoplossingen, is een van de ‘founding members’ van de SDVoE Alliance. SDVoE is voor NETGEAR dan ook een van de  speerpunten voor 2019, zegt Richard Jonker van NETGEAR. Hierbij worden ook trainingen aan resellers geboden.

“Met de video-industrie boort NETGEAR een interessante nieuwe markt aan voor zijn netwerkswitches”, opent Richard Jonker (VP Product Line Management zakelijke producten) het gesprek. Zelf opererend vanuit Silicon Valley was hij onlangs in Europa voor een bezoek aan een aantal Europese NETGEAR-vestigingen, waaronder die in Nederland te Zoetermeer.

Hawk-Eye

Een op videogebied tot de verbeelding sprekende klant van NETGEAR is Hawk-Eye. De technologie van Hawk-Eye om te bepalen of een bal wel of niet uit is, is al vele jaren een begrip bij tennisliefhebbers. Minder bekend is dat Hawk-Eye ook de doellijntechnologie levert die een essentieel hulpmiddel vormt voor de videoscheidsrechter die op dit moment over heel Europa in het voetbal wordt uitgerold. “NETGEAR levert aan Hawk-Eye de switches die daarvoor nodig zijn”, meldt Jonker.

Het betreft hier de Layer 3 Fully Managed 40 Gbps M4300-switches van NETGEAR. Dat zijn switches met een volgens Jonker super lage latency en een hele gunstige prijsprestatieverhouding. Elk land richt de infrastructuur voor die videoscheidsrechter op z’n eigen manier in, schetst hij. In Nederland is de videoscheidsrechter bijvoorbeeld centraal gestationeerd op het kantoor van de voetbalbond. Elk stadion wordt daarmee verbonden en daartoe uitgerust met zo’n M4300 NETGEAR-switch.

Pro AV

De wereld van de professionele audiovisuele middelen – de zogeheten Pro AV-markt ­– is echter een nog veel belangrijker toepassingsgebied voor genoemde NETGEAR-switches. Net zoals we in de telefonie (VoIP) en de wereld van de bewakingscamera’s hebben gezien, beweegt men daar nu ook richting IP, legt Jonker uit. Dat kan op allerlei manieren en dan wordt er gezocht naar standaardisatie. NETGEAR is een van de oprichters van de zogeheten SDVoE Alliance, een standaardisatie-initiatief dat propageert daarvoor het Ethernet-protocol in te zetten. Jonker: “Als je video over IP transporteert, dan moet je de boel opsplitsen in pakketjes, die naar de andere kant sturen, en er vervolgens weer video van maken. De technologie die wij samen met een aantal chipfabrikanten daarvoor als standaard hebben ontwikkeld is SDVoE: Software Defined Video over Ethernet.”

Jonker signaleert op dit moment een grote verschuiving richting deze technologie. “Daarvoor zetten we diezelfde M4300-switches in, want die switches moeten krachtig genoeg zijn. Je hebt 10 Gig nodig voor elke kabel. Het gaat om 4K uncompressed, 60 frames per seconde HDR-video. Het is een videostream van 9,8 Gbps. Dus het gaat om een switch met 10 Gig-poorten, die onder volledige belasting opereert. Voor iedere connectie heb je twee Ethernet-poorten nodig, en twee converters: van HDMI naar Ethernet en aan de andere kant van Ethernet terug naar HDMI.”

Digital signage

Het toepassingsgebied waar Jonker bij deze technologie vooral aan denkt is ‘digital signage’, ook wel ‘narrowcasting’ genoemd: de inzet van digitale schermen (denk aan een videowall) voor het weergeven van digitale content ten behoeve van bijvoorbeeld de interne bedrijfscommunicatie, of voor reclamedoeleinden in de retailsector.

Jonker voert een interessante toepassing ten tonele die hij tegenkwam in de wereld van het luxe jacht. “Wereldwijd heb je zo’n twintig bedrijven die die jachten bouwen en elf daarvan zijn in Nederland gevestigd. Zij gebruiken deze technologie voor bijvoorbeeld het creëren van hele aparte, wanden, met behulp van deelschermen die je aan elkaar kunt klikken, zodat je wanden kunt creëren met een hele specifieke, soms gekromde vorm. Dat is een interessante Pro AV-nichemarkt voor onze switches. We hebben ze op de normale 17-inch breedte, zodat ze in een 19-inch rack passen, maar we leveren ze ook op de halve breedte van 8,5 inch. En die worden toegepast in dat soort luxe schepen of woningen, waar je bijvoorbeeld zeven of acht schermen hebt en flink wat videobronnen.”

Retailmarkt

De nummer één toepassing (zeven van de tien installaties volgens Jonker) is echter in de retailmarkt. “Ik zag het gisteren nog veelvuldig toegepast op Schiphol. Daarvoor moet je een krachtig genoeg signaal kunnen leveren. Want als je de resolutie wilt opkrikken naar 4K per scherm, bij een videowall die bestaat uit 20 schermen, zoals bij een videowall van 4 bij 5, dan heb je daarachter een hoop pk nodig, en dat is wat wij leveren. Dus wij zijn een beetje de loodgieter achter dit soort Pro AV-systemen. En dat bij een hele gunstige prijs-performanceverhouding.”

Kansen voor resellers

Deze nieuwe toepassing van de NETGEAR-switches zorgt ook voor de nodige veranderingen in het resellerkanaal. “Want we gaan die switches nu ook via de Pro AV-reseller afzetten, die daarvoor moet gaan beschikken over bepaalde IT-kennis. Daarnaast biedt het onze bestaande IT-resellers – net zoals bij VoIP-telefonie gebeurde – de mogelijkheid om een deel van die Pro AV-business naar zich toe te halen. Doe je bijvoorbeeld al WiFi in een retail outlet, dan zou je nu ook de bedrading en de video in die winkel voor je rekening kunnen nemen.”

Jonker ziet dat er op vliegvelden door retailers al flink wordt geïnvesteerd in dit soort videogestuurde reclame. Uiteindelijk leidt het bij hen ook tot kostenbesparing, zegt hij, want ze werkten tot nu toe met statische posters die ze steeds weer moesten verwisselen. “Als je dat vervangt door zo’n digitaal scherm dan kun je de content vanuit het hoofdkantoor er zo naartoe streamen en hoef je er niemand meer fysiek naartoe te sturen. Dát is de driver.”

Trainingen

Voor zowel Pro AV- als IT-resellers die zich op dit vlak nader willen bekwamen, biedt NETGEAR de nodige trainingen en cursussen aan. Jonker hierover tot slot: “Zo trainen we op dit moment vrijwel dagelijks ergens in Europa AV-resellers op gebied van switching. Daarbij blijven we niet steken in de theorie van IP-pakketjes en Ethernet, maar nemen we ze mee in een volledige installatie van een videowall. We starten in de ochtend met een pallet gevuld met schermen en een stel converters, en aan het eind van de middag staat er een werkende videowall. Daarbij nemen we iedere technische AV- én IT-stap met ze door die daarvoor nodig is.”

Door: Dick Schievels en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!