Witold Kepinski - 02 april 2019

Hyperscale Operator Capex stijgt terwijl telco uitgaven vlak blijven

Hyperscale Operator Capex stijgt terwijl telco uitgaven vlak blijven image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de capex van hyperscale exploitanten in Q4 meer dan 32 miljard dollar bereikte, waarmee ze elk van de eerste drie kwartalen van het jaar, die zelf records hadden vastgelegd, overtroffen. De hyperscale capex voor het volledige jaar steeg met 43 procent tot bijna 120 miljard dollar.

Ondertussen was telco capex meer dan het dubbele van die van exploitanten met een grootschalig netwerk, maar met name de telco-uitgaven bleven op hetzelfde niveau als de voorgaande twee jaar.

De top vijf hyperscale spelers in 2018 waren Google, Amazon, Microsoft, Facebook en Apple. Toevallig was hun totale capex van 2018 bijna identiek aan de capex van de top vijf van telco's - China Mobile, AT & T, Verizon, NTT en Deutsche Telekom.

De hyperscale gegevens zijn gebaseerd op analyse van de voetafdruk van capex en datacenter van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetdienstenbedrijven, waaronder de grootste operatoren in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce. Buiten de top vijf waren Alibaba, Tencent, IBM, JD.com en Baidu ook andere toonaangevende overlevers van hyperscale in 2018.

Datacenter

Een groot deel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die nu in aantal zijn gegroeid tot 439. De telco-gegevens zijn gebaseerd op tracking en analyse van 's werelds 40 grootste telco's, die samen 85% van de totale telco's vertegenwoordigen. markt voor communicatiediensten.

"De hyperscale operatoren worden al snel de capex-koningen van de IT-wereld", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Gemiddeld stijgen de inkomsten uit exploitanten wereldwijd met 20% per jaar dankzij de uitbreiding van clouddiensten, e-commerce, sociale media en online adverteren; en het is opmerkelijk dat de leidende spelers een steeds groter deel van hun inkomsten in capex investeren. Dit staat in schril contrast met telco's die inkomsten noch capex zien groeien. We zien deze trends niet snel veranderen. '

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!