Redactie - 03 april 2019

Esri oprichter Jack Dangermond krijgt koninklijke onderscheiding

Jack Dangermond, CEO en oprichter van Esri, heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. Dangermond is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, heeft deze namens Koning Willem-Alexander aan hem uitgereikt.

Deze onderscheiding heeft hij gekregen voor zijn bijzondere verdienste in de nationale en internationale geo-wereld. Met de oprichting van Esri in 1969 heeft hij digitale kaarten en analyses geïntroduceerd dankzij de ontwikkeling van ArcGIS-software. In Nederland ging in 1985 de Rijksplanologische Dienst in Zwolle als eerste aan de slag met ArcGIS, gevolgd door meer dan 1000 andere organisaties. Verder heeft hij met dé kaartenorganisatie van Nederland, het Kadaster, diverse geo-innovaties tot stand gebracht, waaronder een wereldprimeur: het automatisch generaliseren van verschillende kaartschalen.

Naast de nauwe betrokkenheid bij het succesvol maken van vele organisaties in Nederland door het uitwisselen van kennis is Dangermond ook zeer betrokken bij wereldwijde maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, het ondersteunen van minder ontwikkelde regio’s in de wereld en het onderwijs.

Zo heeft hij recent via het programma ArcGIS for Schools wereldwijd Esri-software kosteloos beschikbaar gesteld aan alle middelbare scholen voor geografie onderwijs en ondersteunt hij via Esri vele non-profit organisaties.

Het komt niet vaak voor dat deze onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die in het buitenland woont. De combinatie van zijn belangrijke wereldwijde werk met de bijzondere band die hij nog steeds heeft met Nederland is hierin onderscheidend geweest. Hij is een Amerikaans staatsburger, maar zijn ouders zijn van origine Nederlands. Zij zijn vanuit Enkhuizen geëmigreerd naar Californië (US) en een deel van zijn familie woont nog steeds in Nederland. Bovendien volgt Dangermond de ontwikkelingen van Geo en GIS in Nederland op de voet en komt regelmatig naar Nederland. Het uitreiken van zijn onderscheiding vond dan ook plaats in Zaandam, direct nadat hij had gesproken op een internationaal geo-congres.

Biografie Jack Dangermond
Als opgeleide landschapsarchitect heeft Jack Dangermond in 1969 Environmental Systems Research Institute (Esri) opgericht met de visie dat digitale kaarten en analyses de samenleving kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van een betere toekomst. Onder het leiderschap van Jack Dangermond heeft deze visie geleid tot het ontwikkelen van de meest vooruitstrevende GIS en Geodesign-technologie dat wereldwijd het verschil maakt in vele sectoren. Dangermond heeft de organisatie laten groeien van een kleine onderzoeksgroep naar een organisatie die wereldwijd marktleider is in GIS-software. Wereldwijd werken er meer dan 4000 mensen voor Esri, waarvan velen vanaf het begin de passie voor GIS deelden met Dangermond en nog steeds samen met hem bij Esri werken aan het succesvol maken van gebruikers.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!