Wouter Hoeffnagel - 03 april 2019

Verouderde technologie maakt industriële bedrijven kwetsbaar

Veel bedrijven in de industriële sector zijn kwetsbaar door het gebruik van netwerken met verouderde technologie. Dit leidt tot grote risico’s voor intellectueel eigendom en productieprocessen.

Dit blijkt uit het rapport 'Securing Smart Factories: Threats to Manufacturing Environments in the Era of Industry 4.0' van Trend Micro. Het rapport schetst de veiligheidsdimensie van een nieuw tijdperk voor de industriesector, gedreven door IoT en connectivity. In 2019 investeren producenten fors in het configureren van traditionele OT (operationele technologie) met IT-netwerken. Dit doen zij door nieuwe technologie toe te voegen aan omgevingen die nog steeds kwetsbaar zijn voor (ruim) tien jaar oude dreigingen, zoals de computerworm Conficker.

'Grote impact op threat risk-model'

"Industry 4.0 biedt ongekende mogelijkheden om productiviteit te verhogen, procesefficiëntie te faciliteren en on-demand productie te realiseren, maar verandert ook drastisch het threat risk-model van deze diensten", zegt Steve Quana, uitvoerend vice-president Network Defense en Hybrid Cloud Security bij Trend Micro. "Dit onderzoek wijst uit dat het configureren van IT met OT ongemerkt ernstige gevolgen kan hebben voor productielijnen, en kan leiden tot verlies van intellectueel eigendom en concurrentievoordeel. Trend Micro zal de industrie blijven ondersteunen door innovatieve AI-gedreven oplossingen te bieden om bedrijfskritische data en processen te beschermen binnen connected omgevingen."

Het rapport benadrukt de unieke, driedubbele dreiging voor de industriesector, met de daarbij behorende risico's voor IT, OT en IP (Intellectual Property). Voorheen geïsoleerde operationele netwerken worden tegenwoordig verbonden met het IT-netwerk om efficiëntie te verhogen. Dit legt echter onveilige, gepatenteerde protocollen bloot, en mogelijk ook eeuwenoude OT-apparaten die niet regelmatig gepatcht worden vanwege hun bedrijfskritische rol. Er bestaat een groot contrast tussen de belangrijke werkzaamheden van deze apparaten en het feit dat ze al jaren werken, ondanks hun welbekende kwetsbaarheden.

'Jarenlang onontdekt en onbeheerd'

Gartner: "OT-netwerken en -middelen – en hun security-consequenties – bleven jarenlang onontdekt en onbeheerd. Als gevolg daarvan zijn huidige OT-netwerken ongesegmenteerd, met een mix van productieprotocollen, niet-geïdentificeerde middelen, legacy-systemen en -apparaten. Deze industriële componenten hebben veel onbeveiligde communicatiekanalen naar corporate-/IT-netwerken, en ze gebruiken uiteenlopende beveiligingsstandaarden en architecturen van leveranciers."

Naast het onderhouden van legacy-infrastructuur met bekende zwakke punten, worden nieuwe kwetsbaarheden van deze systemen frequenter ontdekt dan ooit tevoren. Zero-day-kwetsbaarheden in human-machine interfaces (HMI’s) van industriële beheersystemen groeiden met meer dan 200 procent in 2018 in vergelijking met het jaar daarvoor.

Ransomware vormt grootste vertraging

Producenten zijn blootgesteld aan zowel getargete als commodity-malware, inclusief cryptocurrency mining-aanvallen die belangrijke productieprocessen kunnen beschadigen door verwerkingscapaciteit te verbruiken en netwerkvertraging te veroorzaken. Ransomware vormt ook een grote bedreiging voor producenten wanneer de aanvallen direct gevolgen hebben voor de productie.

Om de impact van Industry 4.0-bedreigingen te beperken, adviseert Trend Micro producenten de basisprincipes van cybersecurity toe te passen. Voorbeelden zijn het beperken van gebruikerstoegang en het uitschakelen van directory listings, net als het identificeren en prioriteren van de voornaamste middelen voor bescherming.

Meer informatie is te vinden in het rapport van Trend Micro.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!