Witold Kepinski - 04 april 2019

Amac tool stimuleert marktwerking tussen opkopers Apple devices

Amac tool stimuleert marktwerking tussen opkopers Apple devices image

Apple retailer Amac een tool ontwikkeld die marktwerking tussen opkopers van Apple-apparatuur stimuleert. De grootste Apple Premium Reseller van Nederland laat verschillende opkopers een bod doen op een Apple-apparaat dat bij Amac wordt ingeleverd, waardoor de klant automatisch een bedrag voor zijn oude apparatuur ontvangt. In de toekomst kunnen ook apparaten van andere merken worden ingeleverd.

“Bij het kopen of verkopen via online marktplaatsen of niet-gecertificeerde partijen loop je als consument enorm veel risico”, vertelt Amac-CEO Ed Bindels. “Gestolen telefoons die worden doorverkocht, MacBooks waarvan de data niet is verwijderd of iPads met technische problemen die pas later aan het licht komen. Er zijn talloze opkopers met mooie praatjes die veel te weinig bieden voor je device. Dat ondervangen we allemaal met deze tool.”

Vraag en aanbod
“De meeste bedrijven hebben één opkoper bij wie ze oude apparatuur inleveren. Wij werken samen met drie partners en hebben de mogelijkheid nog verder uit te breiden”, vertelt Bindels. Doordat de tool dynamisch is gaan de drie opkopers elke dag de competitie met elkaar aan voor de ingeleverde producten. Elke 24 uur kunnen zij hun prijs aanpassen. “Vraag en aanbod beïnvloeden elkaar. Als een opkoper bijvoorbeeld net een aanvraag heeft gekregen voor een rode iPhone 7 met 128GB opslagruimte, dan kan hij voor die specifieke telefoon via onze tool meer bieden dan zijn concurrenten, omdat hij weet dat hij het product sowieso kan doorverkopen.”

Consumenten kunnen via Amac.nl zelf de geschatte inruilwaarde berekenen. Vervolgens kunnen zij hun device in een van de 47 Amac-winkels inleveren waar het definitieve inruilbedrag wordt vastgesteld. Op basis van het serienummer wordt daar eerst gecheckt bij overheidswebsite stopheling.nl of het niet om een gestolen apparaat gaat. Als duidelijk is dat er geen aangifte van diefstal is gedaan, worden alle gegevens die nog op het device staan veilig door Amac gewist. Pas dan gaat het apparaat naar een van de drie partners, waar het gerecycled of hergebruikt wordt. Het bedrag dat de opkoper uitkeert kan direct in de Amac-winkel worden besteed, of in een tegoedbon worden omgezet.

Amac werkte jarenlang samen met opkoper LEAPP. De laatste maanden van die samenwerking was de Apple Premium Reseller al bezig met het ontwikkelen van een eigen tool. Toen LEAPP in de zomer van 2018 faillissement aanvroeg, kwam die ontwikkeling in een stroomversnelling. De afgelopen drie weken is de tool succesvol getest en uitgerold naar alle 47 Amac-winkels. Bindels verwacht dat de komende maanden het aantal Apple-producten dat wordt ingeruild met een derde zal stijgen naar bijna duizend per maand.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!