Wouter Hoeffnagel - 05 april 2019

EFF: 'Mark Zuckerberg is laatste persoon die advies zou moeten geven over internet'

Indien overheden en regelgevers nieuwe regels voor het internet willen opstellen, is Facebook-CEO Mark Zuckerberg de laatste persoon die zij om advies zouden moeten vragen. Zuckerberg spreekt niet voor het internet.

Dit schrijven Corynne McSherry en Gennie Gebhart van de Electronic Frontier Foundation (EFF) in een blogpost. Zuckerberg riep afgelopen weekend overheden en regelgevers op een actievere rol te spelen in het opstellen van regelgeving voor het internet. "Zoals de New York Times opmerkt, zijn de opmerkingen van Zuckerberg ongetwijfeld bedoeld om ideeën die Facebook niet aanspreken af te ketsen. Dat maakt het echter nog geen goede opmerkingen", aldus McSherry en Gebhart. 

Wat is schadelijke content?

Zo wijst de EFF op de 'gestandaardiseerde aanpak' voor 'schadelijke content' die Zuckerberg voorstelt. Derde partijen zouden hierbij moeten vaststellen welke content wel en niet schadelijke is. Om zoveel mogelijk schadelijke content te verwijderen wil Zuckerberg bedrijven systemen laten bouwen die deze content offline haalt.

De EFF ziet echter verschillende problemen met dit voorstel. Zo is het zeer lastig vast te stellen wat 'schadelijke content' is, waardoor het volgens de EFF ondoenlijk is standaarden consistent en eerlijk te implementeren voor miljarden gebruikers. Zo wijst de EFF erop dat de aanpak van haatdragende content eerder is misbruikt om discussies van gekleurde vrouwen over de wijze waarop zij online worden lastiggevallen een zwijgen op te leggen. Ook zijn deze regels volgens de EFF misbruikt om het account van een prominente Egyptische activist die zich verzet tegen marteling te sluiten.

"Indien individuele bedrijven, die soms enorm veel middelen beschikbaar hebben, niet in staat zijn dit goed te doen, hebben we geen enkele reden te verwachten dat een onafhankelijke organisatie het beter zal doen", aldus McSherry en Gebhart.

Welke content moet beschermd worden?

Daarnaast wijst de EFF erop dat geen enkel algoritme en geen enkele groep moderatoren in staat is perfect onderscheid te maken tussen online uitingen die beschermd zouden moeten worden en uitingen die juist verwijderd zouden moeten worden. Veel problematische content bevindt volgens de EFF in een grijs gebied tussen deze twee soorten content.

Kernbelofte van het internet in geding

"Ondanks dat het vrije en open internet nooit volledig vrij of open is geweest, representeert internet in de basis nog altijd een uitzondering idee: dat iedereen met een computer verbinding kan maken met het internet - anoniem of niet - om hun verhaal te vertellen, dingen te organiseren, kennis over te brengen en te leren. Gemodereerde fora kunnen waardevol zijn voor veel mensen, maar er zou ook plaats op het internet moeten zijn voor ongemodereerde communicatie, waar content niet wordt beheerst door een overheid of grote organisatie. Het eisen van een gestandaardiseerde aanpak voor alle diensten zou deze mogelijkheid elimineren - en daarmee de kernbelofte van het internet", stellen McSherry en Gebhart.

Het volledige betoog van McSherry en Gebhart is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!