Rechtszaak legt prive details Centric eigenaar Gerard Sanderink bloot

04-04-2019 | door: Redactie

Rechtszaak legt prive details Centric eigenaar Gerard Sanderink bloot

Zelfbenoemd cybersecurity expert Rian van Rijbroek heeft nu een invloedrijke rol binnen het zakenimperium van Centric en Oranjewoud eigenaar Gerard Sanderink. Dit blijkt uit een rechtszaak tussen Gerard Sanderink en zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten zo blijkt uit diverse meldingen in de Nederlandse media

Brigitte van Egten uit Enschede was privé als zakelijk een partner van Gerard Sanderink. Op zondag 11 november 2018 werd volgens Tubantia de lange relatie stopgezet na een telefoongesprek waarbij Sanderink zijn partner ineens van verduistering van miljoenen euro's beschuldigde.

Gambia

Brigitte van Egten werd door Sanderink beschuldigd van allerlei (internationale) fraudegevallen. Ze zou ze onder invloed staan van Afrikaanse criminelen en bedrijfsgeheimen zouden via Van Egten op een computerserver in Gambia zijn geplaatst. Van Egten is in Gambia directeur van een zonenergie bedrijf van Sanderink.

FIOD

Ook werd Van Egten beschuldigd van intieme relaties met Afrikanen. Rian van Rijbroek zou de fraude hebben mede onderzocht. Uit boekenonderzoek blijkt dat er helemaal geen geld is verduisterd. Verder was er nog gedoe met de FIOD die een inval deed bij bedrijf Strukton, waar Sanderink eigenaar van is. Onder Oranjewoud, waar Sanderink nu bijna aandelen van heeft, vallen bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group. De FIOD doet op dit moment onderzoek naar de procesvoering rondom het metroproject in Riyad, Saoedi-Arabië. Sanderink zou bang zijn dat Van Egten ook daar gefraudeerd heeft zo meldt het Brabants Dagblad. Naar verluidt zijn de beschuldigingen tegen Van Egten inmiddels ingetrokken. Uiterlijk 1 mei moet Sanderink aan alle partijen die Van Egten noemt een verklaring met excuses sturen. Zo niet dan volgt een nieuwe rechtszaak.

Penningmeester

Van Rijbroek is inmiddels aangesteld als penningmeester van net opgerichte stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink. Deze stichting beheert het vermogen van Sanderink na zijn overlijden. Sanderink eiste eerder dat Van Egten zou opstappen als directeur van de Stichting Gerard Sanderink die volgens Quote een vermogen beheerd die geschat wordt op 620 miljoen euro. Dit geld is er om van Twente een hightech-regio te maken, waarbij ook beurzen voor studenten worden gegeven. Van Egten weigerde als bestuurder te vertrekken, waarop Sanderink een nieuwe stichting oprichtte. Van Rijbroek is nu dus penningmeester van de Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink.

Willem Vermeend

Van Rijbroek publiceerde eerder met cyberdeskundige en voormalig minister Willem Vermeend het boek 'De wereld van cybersecurity en cybercrime'. In dit boek hebben toen Nieuwsuur en de NOS passages aangetroffen die letterlijk waren overgenomen uit artikelen die eerder stonden in de Volkskrant, NRC Handelsblad, Wikipedia, de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet en Security.nl. Van Rijbroek zou aan de betrokken journalisten van De Telegraaf hebben verteld dat zij (in opdracht van veiligheidsdiensten) het netwerk van Kaspersky Lab zou hebben gehackt. Vermeend zei toen van niks te wetenKaspersky eiste toen via de rechter een rectificatie en kreeg die ook.

Publiek Geheim

In de rechtszaal stelde de advocaat van Van Egten dat het 'een publiek geheim is' dat Sanderink een stoornis heeft in het autistisch spectrum. Om deze reden is hij volgens de advocaat door 'manipulatieve vrouwen erg beïnvloedbaar' zo melden het Brabants Dagblad en ook RTV Oost.

Sanderink was eerder onder de indruk van het boek 'Unhacked', De geheime wereld van cyber en hacks, die door Van Rijbroek werd gepubliceerd. De boekpresentatie vond plaats in het Amstel Hotel.

Directie Centric

Sanderink heeft verder een meer actieve rol binnen Centric na het recente vertrek van algemeen directeur Karim Henkens die daar 27 jaar heeft gewerkt. Verder ging niet-uitvoerend Centric bestuurder Guust Sturm exit. Tevens vertrok IT-veteraan Karel Kinders, Commercial Director Centric Public Sector Solutions.

Sanderink is voorzitter van de non-executive board waarbij hij samenwerkt met commercieel directeur Hans Schrijver en financieel directeur Carolien van der Werf. Recent werden contracten gescoord zoals met DNB, Bruna, Thales en Sanquin. Ook optimaliseerde Centric zijn strategie. Zo nam begin 2019 HET IT de generieke hardware- en onderhoudsactiviteiten van Centric over en er werd een directieteam samengesteld voor financiele sector. Onlangs werden de detacheringsactiviteiten uitgebreid met het nieuwe bedrijf Qmagic.

De bedrijven van Sanderink hebben samen een omzet van 3 miljard euro zo meldt FD.

De woordvoering van Centric meldt tegen diverse media het gedoe rond Van Rijbroek een privé-aangelegenheid te vinden en wil niet inhoudelijk reageren.

Update 5 april 2019Strukton en Centric hebben vertrouwen in deskundigheid Rian van Rijbroek.

Terug naar nieuws overzicht
Software