Vrouwen roepen Microsoft op tot meer aandacht voor discriminatie, seksisme en ongewenste intimiteiten

06-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Vrouwen roepen Microsoft op tot meer aandacht voor discriminatie, seksisme en ongewenste intimiteiten

Ruim honderd vrouwelijke medewerkers van Microsoft hebben CEO Satya Nadella gevraagd meer aandacht te besteden aan discriminatie, seksisme en ongewenste intimiteiten binnen het bedrijf. Dit deden de vrouwen tijdens een vergadering die via een livestream binnen het bedrijf gevolgd kon worden.

Wired meldt dat de aanleiding voor de vergadering een e-mail van een vrouwelijke medewerker van Microsoft is, die aangeeft ondanks steun van haar managers en collega's geen promotie te kunnen maken. In een reactie hierop deelde collega's vergelijkbare verhalen en kwamen ook incidenten over seksuele intimidatie boven.

Met de dood bedreigd

In de online discussie beschrijft een vrouw onder meer hoe zij door een mannelijke medewerkers van een partnerbedrijf met de dood werd bedreigd tenzij zij seksuele handelingen zou verrichten. De vrouw wist aan haar belager te ontkomen en kaartte het incident intern aan. Een mannelijke manager zou de aanval echter hebben afgedaan als flirten. Toen zij zelf vroeg om een andere functie om de man te ontlopen, zou haar manager dit hebben gezien als bewijs dat zij haar functie niet langer kon uitvoeren. Zij kreeg twee maanden de tijd zelf een nieuwe baan te vinden of zou ontslagen worden.

Een andere vrouw beschrijft hoe zij tot tweemaal toe is gevraagd tijdens een vergadering op schoot te komen zitten, ondanks dat HR en andere managers bij deze vergadering aanwezig waren. Niemand zou protest hebben aangetekend tegen deze vraag.

'We zijn er klaar meer'

"We zijn er klaar mee", zegt een werknemer in een reactie tegen Wired. "Ik weet dat er James Damores zijn bij Microsoft, zij hebben alleen nog geen memo geschreven zoals hij deed." De werknemer verwijst hierbij naar een voormalig werknemer van Google die een memo schreef over de sollicatieprocedures van Google, wat intern tot debat heeft geleid.

Kathleen Hogan, hoofd HR bij Microsoft, meldt in een reactie aan CNET geschokt en bedroeft te zijn dat dit soort gedrag voorkomt bij Microsoft. "We moeten hier beter ons best doen", aldus Hogan. 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

hr, management