Redactie - 07 april 2019

Hardis Group kondigt zijn financiële resultaten van 2018 aan

Hardis Group kondigt zijn financiële resultaten van 2018 aan image

Adviesbureau, digitale dienstverlener en softwareontwikkelaar Hardis Group kondigt zijn financiële resultaten van 2018 aan. De groep heeft een omzet van 116,4 miljoen euro bereikt, een stijging van 17,5 procent vergeleken met het jaar daarvoor toen een omzetcijfer van 99,1 miljoen euro werd genoteerd. Hiermee overtreft Hardis Group de eigen verwachtingen die begin 2018 werden vastgelegd op 113 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg met 11,4 procent naar 8,02 miljoen euro, tegenover 7,2 miljoen euro in 2017.

Het personeelsbestand breidde uit met 11,5 procent naar 1.115 medewerkers eind 2018. Hardis Group voorziet in zijn nieuw driejarig strategisch plan voor 2019-2021 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 12,4 procent. Een belangrijk onderdeel hierbij is de investering in opleiding en certificering van de medewerkers, zodat zij toegevoegde waarde kunnen bieden en de nodige expertise hebben om klanten te begeleiden bij hun digitale transformatie.

Groei bij alle activiteiten van de groep

De dienstverlening behaalde een omzet van 79,2 miljoen euro en vertegenwoordigde hiermee 68 procent van de activiteiten van Hardis Group. De omzet van de adviesactiviteiten kende een groei van 23 procent en steeg naar 13,6 miljoen euro. De integratie- en softwareontwikkelingsdiensten op hun beurt zijn toegenomen met 15 procent (45,8 miljoen euro ten opzicht van 39,8 miljoen euro in 2017), waarbij vooral Salesforce een flinke stijging noteerde. “Onze business unit Advanced Solutions boekte een omzet van bijna 7 miljoen euro ? een groei van 142% ? en voldeed daarmee ruimschoots aan de begin 2018 uitgesproken verwachting. Het personeelsbestand is in een jaar tijd verviervoudigd en telt nu 80 personen", verklaart Nicolas Odet, CEO van Hardis Group. De private en publieke cloudhosting is goed voor een omzet van 19,8 miljoen euro, een stijging met 12 procent.

Bij de ontwikkeling van logistieke softwareoplossingen (Reflex Solutions) steeg de verkoop van licenties en aanverwante diensten met 23 procent en werd een omzetcijfer van 34,1 miljoen euro gerealiseerd. “De internationale verkoop van licenties vertegenwoordigt nu 31 procent van de totale licentieverkoop en we zien een sterke opkomst van SaaS”, zegt Yvan Coutaz, CEO van Hardis Group. De logistieke activiteiten van de groep ? inclusief de cloudhosting van Reflex ? waren samen goed voor een omzet van 42,5 miljoen euro. “Dit jaar werd gekenmerkt door de opening van een dochteronderneming voor de Benelux in Nederland, de internationale klanten die we binnenhaalden voor het wms systeem Reflex WMS en de eerste contracten voor onze inventarisdrone Eyesee", vervolgt Yvan Coutaz. Het softwareontwikkelingsplatform Adelia tenslotte noteerde een omzet van 2,3 miljoen euro met de verkoop van licenties en diensten,

terwijl het aantal medewerkers steeg van 1.000 naar 1.115, een groei van 11,5 procent. In 2018 ontving Hardis Group ook het officiële Great Place to Work-certificaat. “Het personeelsbestand groeide gestaag, maar niet spectaculair snel, omdat we willen focussen op het vasthouden van bekwame medewerkers, opleiding en goede levenskwaliteit op het werk. We zetten ook in op het bieden van diensten met een hogere toegevoegde waarde", benadrukt Nicolas Odet.

Hardis Group voorziet voor het boekjaar 2019 een omzet van 129 miljoen euro, wat overeenkomt met een groei van 10 procent, en een toename van de bedrijfswinst tussen 7 en 8 procent. De groep verwacht dat zijn omzet de komende drie jaar een jaarlijkse stijging noteert van 12,4 procent.

Het nieuw strategisch plan voor 2019-2021 ? dat de naam 'HG X.0' meekreeg ? onderstreept de ambitie van het bedrijf om de digitale transformatie bij zijn klanten te versnellen door gebruik te maken van technologische innovatie. Er wordt vooral ingezet op het creëren van toegevoegde waarde met data (AI, machine learning, gekoppelde objecten...), cloudoplossingen (applicaties, platformen en infrastructuur) en automatisering (robots, drones...).

De nieuwe strategie is in lijn met de twee voorgaande driejarenplannen en volgt een tweesporenbenadering. Enerzijds worden de ESN X.0-activiteiten verder uitgebouwd en komen er expertisecentra die de uitdaging van de digitale transformatie in welbepaalde sectoren kunnen aangaan: Industrie 4.0, Digital Insurance 2.0, Retail 4.0, Services 4.0 of Agribusiness 3.0.

Anderzijds is het de ambitie om de eerste Europese pure player te worden die oplossingen biedt voor steeds sneller transformerende commerciële en logistieke omgevingen door integreerbare softwareoplossingen te ontwikkelen voor alle stappen in het verkoopproces ? van de bestelling via de website tot het beheer van alle goederenstromen in magazijnen, fabrieken en winkels. “Voor deze laatste activiteit gaan we uitbreiden in de landen waar we al aanwezig zijn ? Nederland, Spanje en Zwitserland ? en bekijken we de mogelijkheden in nieuwe markten, met name in Centraal-Europa", zegt Yvan Coutaz.

“Voor de ESN X.0-activiteiten verwachten we een organische groei, voornamelijk vanuit Frankrijk. Voor de commerciële en logistieke markt bestuderen we externe groeioperaties op Europees niveau. Onze nieuwe investeerders, CM-CIC Investissement en Bpifrance, bieden de nodige strategische en financiële ondersteuning voor dit type transacties", besluit Nicolas Odet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!