Redactie - 08 april 2019

SUSE gaat voor return on innovation

Iedereen heeft wel een digitale strategie, zo ervaart Marijn de Vos, Regional Director EMEA North bij SUSE. Waarbij de applicaties nadrukkelijk moeten bijdragen aan het bedrijfsresultaat. De onderliggende infrastructuur moet die innovaties mogelijk maken. Door openheid creëer je return on innovation, meent De Vos.

Innovatie is SUSE aangeboren. De onderneming was in 1992 de eerste ter wereld die een commerciële Linux-distributie op de markt bracht, de voorloper van SLES (SUSE Linux Enterprise Server) die tegenwoordig al op versie 15 zit. Een compleet andere benadering van softwaregebruik dan jaren daarvoor gebruikelijk was. De nadruk van het besturingssysteem (en latere aanvullingen) lag en ligt op openheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid. Om met De Vos te spreken: “Als je een automatiseringsplatform als een brandstofmotor beschouwt, dan zorgen wij ervoor dat hij kan draaien op de nieuwste brandstof. Dat speelt nu vooral met Internet of Things, waarbij je allerlei applicaties en dataformaten aan elkaar koppelt om er analyses op te kunnen uitvoeren. De basis moet dat wel allemaal aankunnen.”

Hoewel SLES de basis blijft van het portfolio van SUSE ziet De Vos dat de onderneming is opgeschoven naar application delivery. “We gebruiken daarvoor Open API’s. Bovendien zie je dat ontwikkelaars steeds vaker en sneller applicaties of apps moeten bouwen. De basis daarvoor is SUSE Cloud Application Platform, een modern application delivery platform voor softwareontwikkelaars. Zij kunnen hiermee de levenscyclus van traditionele en nieuwe, cloudgebaseerde applicaties beheersen. Hiervoor brengen we Cloud Foundry samen met Kubernetes-technologie. Het platform faciliteert het DevOps-proces en verbetert de reactiemogelijkheid van IT op vragen vanuit de business. Daarmee verhogen we de return on investment, maar ik spreek liever van return on innovation.”

Kennis

Hoe zorgt het vernieuwende karakter van SUSE ervoor dat zijn partners en eindklanten ruimte krijgen om zelf te innoveren? De Vos: “Veel van onze klanten zijn op zoek naar medewerkers met Opensource kennis. Een onderzoek van de Linux Foundation laat dat ook zien: https://www.linuxfoundation.org/publications/2018/06/open-source-jobs-report-2018/. SUSE draagt hieraan bij door te investeren in partners. Zij kunnen kosteloos deelnemen aan trainingen en certificeringen en wij ondersteunen ze bij hun marketing activiteiten. Daarnaast verzorgt SUSE natuurlijk ook eigen eindgebruikersevenementen zoals bijvoorbeeld workshops, Expert Days en SUSECON. Onlangs is er een workshop geregeld waarbij SUSE uitleg heeft gegeven over hoe SUSE Container-as-a-Service Platform (CaaSP) integreert met SAP Data Hub. Daarnaast kun je ook denken aan evenementen over blockchaintechnologie samen met Tymlez en data-opslagmogelijkheden die de klant de mogelijkheid geven oneindig te blijven groeien qua opslaginfrastructuur.”

BP Solutions

De invloed van SUSE op verbetering van bedrijfsprocessen is goed terug te vinden in de samenwerking met BP Solutions. “Daar ben ik bijzonder trots op”, zegt De Vos. SUSE heeft BPSolutions benoemd tot eerste Solution Partner in Nederland. Hiermee is BPSolutions één van de tien SUSE Solution Partners in Europa. Dit is de hoogste vorm van samenwerking binnen het partnerprogramma van de open source softwareleverancier. BPSolutions helpt organisaties flexibeler te worden met cloud computing en bedrijfsprocessen slimmer te maken met Data Analytics. Door de IT van organisaties op deze manier in te richten, kan IT een meer sturende kracht worden in het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.

Mark de Groot, Algemeen Directeur BPSolutions: “SUSE en BPSolutions staan allebei voor open source en de waarde en innovatie die open source technologie aan gebruikers biedt. De nauwe samenwerking met SUSE op het gebied van nieuwe technische oplossingen maakte de deelname aan SUSE’s Partner Programma een logische stap.” Ook hij ziet open source als een middel om innovatie mogelijk te maken.

De Vos: “Aan de hand van bijvoorbeeld deze samenwerking zie je dat het ecosysteem van softwareleverancier en partners verandert. Software is zo verweven met de bedrijfsprocessen dat meer partijen op elkaar ingespeeld moeten zijn om de juiste oplossingen aan te dragen.”

Hij komt hier met het voorbeeld van de Rabobank die zijn rapportageprocessen moest aanpassen aan de huidige strikte regels die de toezichthouders opleggen. De inrichting van die nieuwe omgevingen is uitgevoerd door het ervaren SAP HANA-team van BPSolutions, in nauwe samenwerking met de beheerorganisatie van Rabobank. Mede door de efficiënte standaardaanpak van BPSolutions, het gebruik van standaard bouwblokken voor SAP HANA en de inzet van SUSE voor HANA als software platform, is dit traject soepel verlopen. Deze business case is overigens te downloaden op www.bpsolutions.nl.

Vaker toegepast

De Vos ziet dat open source steeds vaker wordt toegepast, ook in de nabije toekomst. En dan niet alleen op het gebied van infrastructuur, maar ook op het vlak van application delivery en storage. “Het voordeel is namelijk dat alles open is, en je daardoor sneller kunt innoveren. Het platform levert geen beperkingen op. En natuurlijk blijven wij zelf ook onze producten vernieuwen en aanpassen aan de eisen die onze klanten hebben.”

Hij benadrukt het belang om te blijven investeren in kennis. “Wij vinden dat zelf zo belangrijk dat we in Nederland een medewerker speciaal voor dit aspect hebben vrijgemaakt. Hij houdt zich alleen maar bezig met kennisoverdracht. We kunnen onze partners in een periode van twaalf weken weer helemaal ‘bijpraten’. Dan zijn ze op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt en in de technologie. En vergeet niet onze bijdrage aan de verschillende open source foundations. Dat is een continue proces om innovatie mogelijk te maken”, aldus De Vos.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!