Redactie - 10 april 2019

Hazelcast: In-memory computing is hot

Hazelcast: In-memory computing is hot image

Dankzij de opkomst van IoT en de bijbehorende gigantische datameren, is er steeds meer vraag naar snelle en krachtige databases die de gegevens (in nagenoeg realtime) kunnen verwerken.

Traditionele oplossingen lopen dan al snel tegen beperkingen aan, het verwerken binnen het geheugen van ene computeromgeving (in-memory) is dan een krachtig alternatief. We spraken met Kelly Herrell, de CEO van Hazelcast een snelgroeiend bedrijf dat al 40% van zijn zaken in Europa doet.

Het is de database wereld (SQL en NoSQL) waar de digitale applicaties volop van gebruik moet maken om alle data verwerkt te krijgen. In tal van segmenten groeien de datavolumes met extreme percentages en de traditionele infrastructuur heeft daar moeite mee.

Precies de plek waar oplossingen die in-memory verwerking van data mogelijk maken van pas komen. In essentie is het dat wat Hazelcast (ze noemen zichzelf: The Leading Open Source In-Memory Data Grid) met zij open-source aanpak de gebruikers te bieden heeft.

On-prem en in de cloud kunnen de databasemanagementsystemen veel sneller de data laten verwerken. De JAVA-accelerator realiseert de in-memory verwerking net behulp van dedicated clusters. De data grid is zo opgezet dat hij als data cache inzetbaar is voor opdrachten met extreem hoge volumes en lage vertraging. Kelly Herrel zegt dan ook als statement: "We are not a database, we are accelerating." Daarmee onderstreept Kelly Herrel direct de twee belangrijkste eigenschappen van Hazelcast: De versnelling van databases en de reductie van de latency tot fenomenaal korte tijden. Het zijn banken en andere financiële instellingen die nu al volop gebruik maken van deze snelle oplossingen om de transacties in real time te verwerken.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!